Humanisering van de publieke sector (2): van onderzoek naar advies

Code
B3-HUM6
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2023-2024, Periode 2 2024-2025
Coördinator
Thomas Kampen

Omschrijving

De module B3-HUM6 is een direct vervolg op B3-HUM5. Studenten hebben B3-HUM5 afgesloten met een door de gastorganisatie goedgekeurd onderzoeksvoorstel. In B3-HUM6 staat de uitvoering van dat onderzoek centraal. De studenten onderzoeken een vraagstuk waar de gastorganisatie advies bij nodig heeft. Door in een team samen te werken aan een onderzoek voor deze gastorganisatie verdiepen studenten hun inzicht in de werking van publieke organisaties. Net zoals B3-HUM5 kent B3-HUM6 een praktische en theoretische leerlijn:

De praktische leerlijn

  • Studenten voeren het in samenspraak met de opdrachtgever opgestelde onderzoeksvoorstel uit, brengen daarbij methoden van kwalitatief onderzoek in de praktijk en bespreken de bijdrage van hun onderzoek aan de theorie en praktijk.
  • Door het uitvoeren van een opdrachtonderzoek vergroten studenten hun methodische competenties, leren zij hun keuzes methodologisch te verantwoorden en hun bijdrage aan de theorie en praktijk kritisch te beschouwen.
  • Studenten formuleren hun bevindingen en de bijdrage ervan aan de theorie, zij leveren een voor de gastorganisatie bruikbaar advies en dit alles aansprekend te presenteren.
  • Door reflectie op het eigen handelen en de samenwerking verdiepen studenten hun inzicht in hun rol als humanisticus.

De theoretische leerlijn

  • De studenten maken kennis met theorie over de publieke sector, publieke dienstverlening en beleid die hen ondersteunt bij het onderzoek voor de gastorganisatie en die getoetst wordt met een schriftelijk tentamen. Aan de orde komen onder meer: disciplinering, stigmatisering, afhankelijkheid, afhankelijkheid en marktwerking.
  • Studenten verdiepen hun theoretisch inzicht door in hun verslaglegging over onderzoek naar de praktijk zich te verhouden tot theorie over (werken in) de publieke sector. Dat kan verplichte literatuur zijn, maar ook zelfgekozen literatuur.

De module is zo opgezet dat de keuze en bespreking van literatuur nauw aansluit op en relevant is voor het uit te voeren opdrachtonderzoek. Het vak wordt afgesloten met een gezamenlijk onderzoeksverslag van het team, een presentatie voor de gastorganisatie en een schriftelijk tentamen.

Leerdoel

Na afloop van deelname aan B3-HUM6 Humanisering en de Publieke Sector 2 volgens de eisen kan de student:

  1. De advies- en onderzoeksvraag van een opdrachtgever beantwoorden op basis van onderzoek dat voortbouwt op inzichten uit de theorie (eindtermen 1 en 2).
  2. Het onderzoeks- en adviesproces vormgeven zodat sprake is van een gemeenschappelijk leerproces van student en opdrachtgever (eindtermen 2, 3 en 4).
  3. Reflecteren op de eigen rol als humanistiek adviseur en onderzoeker bij de uitvoering van de advies- en onderzoeksopdracht (eindterm 3).
  4. De onderzoeksactiviteiten (interviews, focusgroepen, observaties) methodisch voldoende en planmatig uitvoeren (eindterm 2).
  5. Over het onderzoek rapporteren op een wijze die voldoet aan de daarvoor aangereikte wetenschappelijke maatstaven en op een wijze die praktisch bruikbaar is voor de opdrachtgever (eindtermen 3 en 4).

Entreevoorwaarden

Verplicht: Bachelor leerjaar 1.

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Artikel op ItslearningNee

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

B3-HUM6 bereidt voor op de arbeidsmarkt door veelvuldige oefening in overleggen met een opdrachtgever, beoordeeld worden op resultaat door een externe partij en door meer inzicht in het reilen en zeilen van een publieke sectororganisatie.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

In B3-HUM6 voeren studenten het onderzoek uit dat zij tijdens B3-HUM5 ontwikkeld hebben. B3-HUM6 doet net als B3-HUM5 een beroep op de onderzoeksvaardigheden die studenten in de eerstejaars modules B1-ONDZ1 en B1-ONDZ2 aangeleerd hebben. Inhoudelijk bouwt B3-HUM6 voort op theorieën over in- en uitsluiting die centraal stonden in B1-HUM2 en theorie over humanisering die behandeld is in B2-ZIN3. Een goed begrip van ethiek (opgedaan in B2-HUM4) is nodig voor het analyseren van ethische dilemma’s van professionals.

Werkvormen

Hoorcolleges en werkgroepen.

Onderdeel van

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Thomas KampenCoördinator
Gustaaf BosDocent
Anne GoossensenDocent
Olivier van DonkDocent