Belichaamde betekenis

Code
B3-ZIN6A
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024
Coördinator
Renske Kruizinga

Deze module gaat in op lichamelijkheid en de zingevingservaringen die hieraan verbonden kunnen zijn. De betekenis van het lichaam wordt van verschillende perspectieven bekeken. Vanuit de filosofie wordt besproken welke gevolgen de scheiding tussen lichaam en geest heeft gehad en welke filosofie Merleau-Ponty hier tegenover heeft gezet. Vervolgens wordt ook ingegaan op de lichamelijkheid van de Ander die je tegenkomt of begeleidt. De impact van een ziek of gebroken lichaam komt aan de orde. Daarnaast worden de recente ontwikkelingen in het denken over Gender besproken. Tenslotte zal ook het Racisme debat aan de orde komen en de relatie tussen lichamelijkheid en etnische en culturele achtergrond wordt verkend. Deze hedendaagse thema’s worden behandeld in het licht van zingevingservaringen die hierin naar voren komen. In de module zal naast het behandelen van theoretische concepten ook nadrukkelijk de reflectie op de eigen lichamelijkheid worden gestimuleerd met het oog op de ontwikkeling van de student als professional.  

Na deelname aan dit studieonderdeel volgens de eisen kun je:

  1. uitleggen hoe lichamelijkheid verbonden kan zijn met zingevingsprocessen (eindtermen 2a)
  2. de theoretische benaderingen van zingeving en lichamelijkheid uitleggen (eindterm 1a, 1b, 3a)
  3. theorieën van lichamelijkheid en zingeving toepassen op vraagstukken van gender en diversiteit (eindterm 2a)
  4. reflecteren op de besproken theorieën van zingeving en lichamelijkheid en hierin een eigen standpunt innemen
  5. inspiratiebronnen selecteren en die koppelen aan de eigen zingevingsvragen (eindterm 3b, 4b)

Verplicht: Bachelor leerjaar 1

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Slatman, J.Our strange body€ 22,799789089646477Nee
Marc Van den BosscheDe zinnen van het leven9789057186370Nee
Pinn, A.When Colorblindness Isn't the Answer: Humanism and the Challenge of Race€ 13,949781634311229Nee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit onderdeel draagt bij aan arbeidsmarktgerichte vorming door studenten inzicht te geven in cruciale eigenschappen van (normatieve) professionaliteit, en een uitdaging om na te denken over de eigen lichamelijkheid en relevante maatschappelijke thema’s als racisme en gender. Het onderdeel draagt bij aan academische vorming door studenten kennis te laten maken met theorievorming rondom zingeving en lichamelijkheid en het belang daarvan voor de humanistiek. Het draagt bij aan levensbeschouwelijke vorming doordat het studenten stimuleert na te denken over de relevantie van de eigen lichamelijkheid in relatie tot het humanisme.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Het studieonderdeel biedt een aanvullend perspectief op de psychologische en filosofische benaderingen die in relatie tot de humanistiek in de bachelor aan de orde zijn, namelijk het lichamelijke. Daarmee bouwt het onderdeel voort op B1-ZIN2: Filosofie in humanistiek, B2-ZIN3: Psychologie in humanistiek en heeft het nauwe relaties met B2-HUM4: Inleiding Ethiek en met de Academische en arbeidsmarktgerichte vaardigheden die door de hele Bachelor heenlopen.

Werkvormen
Hoorcolleges en werkgroepen. In de hoorcolleges wordt de voorbereide leerstof verder uiteenzet en verbonden aan relevante theoretische inzichten en praktische voorbeelden. Tijdens de werkgroepen worden aan de hand van verschillende werkvormen de theorie over lichamelijkheid verbonden aan de praktijk en de persoonlijke ontwikkeling van studenten.

TitelStudielast
Minor Humanistiek30ECTS
Bachelor Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkgroep
NaamRol
Renske KruizingaCoördinator