Master thesis

Code
MT-BKS
Soort
Cursus
Studielast
15ECTS
Periode
Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024
Coördinator
Margot Joris

Het studieonderdeel bestaat uit het zelfstandig, maar onder begeleiding verrichten van een empirisch, kwalitatief onderzoek en het schrijven van een verslag van dat onderzoek in de vorm van een afstudeerscriptie. Het te verrichten onderzoek bouwt voort op het voorafgaande stageonderzoek. In het masterthesisonderzoek worden alle stappen van het onderzoeksproces doorlopen, van probleemstelling tot rapportage.

Via de bibliotheek en via deze link zijn scripties toegankelijk voor geïnteresseerden binnen en buiten de UvH.

Na afloop van de masterthesis volgens de eisen heeft de student de volgende leerdoelen behaald:

  1. Een voor burgerschap(svorming) en ethische professionaliteit relevant wetenschappelijk onderzoek – vanuit de deeldisciplines morele educatie, ethiek en/of beleidssociologie – zelfstandig opzetten en uitvoeren (eindtermen 1a, 2b)
  2. Bestaande grondbegrippen, theorieën, benaderingen, methoden en onderzoeksresultaten op het gebied van burgerschap(svorming) en ethische professionaliteit op kritische en onafhankelijke wijze benaderen en verder ontwikkelen (eindtermen 1b, 2a, 3a, 3b).
  3. Een wetenschappelijk, maatschappelijk en ethisch verantwoord onderzoeksvoorstel opstellen en daarin eventuele maatschappelijke en professionele doeleinden of gevolgen expliciet benoemen (eindtermen 1b, 2b, 3a).
  4. Overtuigend argumenteren op grond van wetenschappelijke literatuur, overige kennisbronnen en eigen resultaten, daarbij rekening houdend met beschikbaarheid van onvolledige of beperkte informatie en de eigen normatieve oriëntatie (eindtermen 2a, 3b).
  5. Een argumentatief en methodisch overtuigend wetenschappelijke rapportage opstellen welke systematisch en transparant het verrichte onderzoek weergeeft (eindtermen 3a, 4).
  6. Onder woorden brengen wat de student geleerd heeft en nog moet leren tegen de achtergrond van de eindtermen op het gebied van de communicatieve- en onderzoeksvaardigheden en daarbij een relatie leggen met relevante theorie (eindtermen 2b, 4, 5).

Verplicht: MO-BKS deelgenomen

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Verschuren, P.J.M.Probleemstelling voor een onderzoek€ 29,999789000349005Ja
Oost, H. & Markenhof, A.Een onderzoek voorbereidenJa
Jong, J. deHandboek academisch schrijven: in stappen naar een essay, paper of scriptieNee
Pinker, S.Gevoel voor stijl: goed schrijven voor denkende mensen!Nee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt bij aan de academische, levensbeschouwelijke en beroepsgerichte vorming van studenten.

  • Academische vorming: het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk verantwoord onderzoek en het zich specialiseren in een relevant onderwerp m.b.t. burgerschap(svorming) en ethische professionaliteit.
  • Levensbeschouwelijke vorming: het expliciteren van een humanistisch perspectief op burgerschap en professionaliteit.
  • Beroepsgerichte vorming: het zichtbaar maken van de relevantie van burgerschap(svorming) en ethische kwaliteiten van educatieve professionals voor beroepsterreinen.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De masterthesis is het sluitstuk van de opleiding waarin eerder gevolgde inhoudelijke en methodologische studieonderdelen samenkomen.

Werkvormen
Introductiebijeenkomst, workshop peer feedback, zelfstudie, individuele/groepsbegeleiding, peer feedback bijeenkomsten, presentatie.

Naast individuele begeleiding en/of begeleiding in kleine groepjes, neemt de student bij de start van het traject deel aan twee verplichte bijeenkomsten: een plenair, introducerend werkcollege over het masterthesistraject en een workshop  over peer feedback.

Als afsluiting van het masterthesistraject is er een derde verplichte, plenaire bijeenkomst waarin in studenten hun verrichte onderzoek presenteren.

Relatie theorie-praktijk
De mastertheses bouwen in de meeste gevallen voort op de onderzoeksstage welke is verricht bij een organisatie binnen een voor de opleiding relevant beroepsveld. De meeste theses betreffen wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek.

Relatie onderwijs-onderzoek
De masterthesis wordt geschreven over thema’s die relevant zijn voor - dan wel voortkomen uit - onderzoek van de wetenschappelijke staf naar relaties tussen burgerschap en humanisering van organisaties en relaties tussen (burgerschaps)vorming en ethische kwaliteiten van educatieve professionals.

Mogelijkheid tot specialisatie
Studenten kiezen een eigen focus, in de meeste gevallen als vervolg op de eerder gekozen stage. Bij de inhoudelijke uitwerking en methodologische benadering kunnen studenten hun eigen specialisatie bepalen, zolang dit binnen de expertise valt van een begeleider.

NaamRol
Margot JorisCoördinator