Zorgethiek en beleid in zorg en welzijnsorganisaties

Code
ZEB-30
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2022-2023
Coördinator
Pieter Dronkers

Actuele beleidskwesties in het sociale en zorgdomein worden op systemische wijze in verband gebracht met zorgethische inzichten. We oefenen in beleidsanalyse van en zorgethische reflectie op recente beleidsdocumenten. Dit doen we met het oog op het vormen van een zorgethische visie op beleid. We gebruiken daarbij casussen uit lopend onderzoek van de betrokken docenten. Ook krijgen de studenten een inkijkje in het zorgethisch onderzoek dat samen met maatschappelijk partner Stichting Prisma wordt uitgevoerd naar de verschillende woon-zorgcombinaties die Prisma aanbiedt.

  1. Na afronding van dit vak kun je de politieke en maatschappelijke context van (zorg)beleid beschrijven en analyseren aan de hand van de zorgethische inzichten (eindtermen 1b, 2b, 3a, 3b, 4a).
  2. Na afronding van dit vak kun je de vooronderstellingen waarop (zorg)beleid is gestoeld, benoemen en kritisch analyseren aan de hand van zorgethische inzichten en de ‘what’s the problem represented to be’-methode voor beleidsanalyse (eindtermen 1b).
  3. Na afronding van dit vak kun je een interpretatieve, zorgethische beleidsanalyse toepassen op (zorg)beleid (eindtermen 2b, 3b).
  4. Na afronding van dit vak kun je laten zien wat de consequenties zijn van een zorgethische analyse voor (zorg)beleid (eindtermen 3a, b en 4a).
  5. Na afronding van dit vak kun je een onderbouwde visie geven op (zorg)beleid aan de hand van zorgethische literatuur (eindtermen 2b, 3a, b, en 4a).

Gewenst: ZEB-10

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Academische en beroepsvoorbereidende vorming: vermogen tot analyse van beleidsdocumenten vergroten, vanuit zorginhoudelijke denkkaders. Leren om een beargumenteerde visie op goede zorg op te bouwen.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Inzet van het studieonderdeel is de kennis, het inzicht en één (analytische) vaardigheid te verwerven om met een zorgethische lens naar beleidskwesties op het gebied van zorg en samenleven te kunnen kijken.

Samenhang in geheel van het curriculum: de hoor- en werkcolleges vooronderstellen de kennis en het inzicht, aangeboden in het studieonderdeel van ZEB-10. Onderwerpen uit ZEB-30 kunnen worden hernomen in ZEB-70.

Werkvormen

Interactieve hoor- en werkcolleges, presentatie van analyses door kleine groepen

Relatie theorie-praktijk

Beleidsnota’s uit zorg en welzijn zijn object van analyse; actuele beleidskwesties worden doordacht aan de hand van zorgethische critical insights. Tijdens de interactieve hoorcolleges passeren diverse gastdocenten vanuit zorg- en welzijnsorganisaties de revue, met name vanuit de Stichting Prisma waar zorgethiek een belangrijk beleidsperspectief vormt.

Relatie onderwijs-onderzoek

De gepresenteerde inzichten staan in verband met lopend (zorgethisch) onderzoek dat momenteel met en naar zorg- en welzijnsorganisaties wordt uitgevoerd.

Mogelijkheid tot specialisatie

Binnen de groepsopdracht en de individuele opdracht kan men (groepsgewijs) eigen accenten leggen.

TitelStudielast
Vrije keuzeonderdelen0ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Pieter DronkersCoördinator
Femmianne BredewoldDocent