Geschiedenis van het humanisme

Code
B2-ZIN4A
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2023-2024
Coördinator
Willeke Los

In dit studieonderdeel gaan we in vogelvlucht in op 600 jaar Westerse culturele en intellectuele geschiedenis waarbij we stil staan bij de rol van verschillende vormen van humanisme door de

tijd heen. We besteden onder andere aandacht aan de Renaissance, de Verlichting en de 19e eeuw. We gaan in op verschillende betekenissen van het begrip humanisme, zoals Renaissance humanisme, humanisme als antropocentrisme, humaniteit ten tijde van de Verlichting, Bildungshumanisme en de wijze waarop het humanisme als levensbeschouwing zich in de 19e en 20e eeuw heeft ontwikkeld.

  1. Verschillende betekenissen van humanisme als intellectuele stroming en/of levensbeschouwing herkennen, benoemen en uitleggen vanuit de context van intellectuele, culturele en sociale processen in West-Europa in de periode 1300 – 1950, in het bijzonder de Renaissance, de Verlichting en de 19e eeuw (eindtermen 1b en 3a)
  2. Verschillende betekenissen van humanisme in West-Europa in de periode 1300 -1950 met elkaar vergelijken met oog voor de achterliggende intellectuele, culturele en sociale context (eindtermen 1b en 3a)
  3. Geschiedwetenschappelijke teksten en primaire bronnen analyseren en met elkaar vergelijken (eindtermen 2b en 4a)
  4. Een samenhangend en goed onderbouwd wetenschappelijk betoog schrijven op basis van een helder geformuleerde historische onderzoeksvraag waarin twee betekenissen van humanisme op een zinvolle wijze met elkaar in verband worden gebracht (eindtermen 2b en 4a)
  5. Een voor de eigen onderzoeksvraag aanvullende relevante geschiedwetenschappelijke publicatie vinden (eindterm  2b)

Gewenst: Bachelor 1 wordt bekend verondersteld

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Grafton, A.New Worlds, Ancient Texts. The Power of Tradition and the Shock of Discovery€ 41,069780674618763Ja
Greenblatt, S.The Swerve. How The World Became Modern9780393343403Ja
Robertson, J.The Enlightenment. A Very Short Introduction€ 10,27978-0-19-959178-7Ja
Turner, Frank M.European Intellectual History from Rousseau to Nietzsche978-0-300-20729-3Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel is vooral (1) levensbeschouwelijk en (2) academisch van karakter

  1. Begrip van de ontwikkeling van het humanisme als levensbeschouwing in relatie tot andere levensbeschouwingen in hun sociale, intellectuele en politieke context biedt niet alleen inzicht in het humanisme als historisch verschijnsel maar helpt ook actuele ontwikkelingen te begrijpen en te duiden.
  2. Studenten worden gestimuleerd een beargumenteerde positie in te nemen in het gepresenteerde wetenschappelijke debat.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Dit onderdeel bouwt voort op elementaire kennis op het gebied van geschiedenis van het humanisme die aan de orde is gekomen in B1-ZIN1 en op methoden van historisch onderzoek zoals behandeld in B1-ONDZ3.

Werkvormen
Interactieve hoorcolleges, werkcolleges en zelfstudie. De hoor- en werkcolleges zijn bedoeld ter verduidelijking en verwerking van de literatuur en ondersteuning bij het schrijven van het paper.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkgroep
NaamRol
Willeke LosCoördinator