Kwantitatieve methoden en surveyonderzoek

Code
B2-ONDZ4
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 4 2023-2024
Coördinator
Annemiek Schilpzand

B2-ONDZ4 Kwantitatief Onderzoek bouwt voort op de sociaalwetenschappelijke onderzoeksvakken uit Bachelor leerjaar 1. Het studieonderdeel is grotendeels gericht op kwantitatief onderzoek (studenten hebben in Bachelor leerjaar 1 uitgebreid kennisgemaakt met kwalitatief onderzoek). Studenten verdiepen zich in de theorie van kwantitatieve methoden en meer specifiek in de procedures en kenmerken van het surveyonderzoek. Het is voor humanistici van groot belang om kwantitatief onderzoek te kunnen begrijpen; elke professional, van coach tot beleidsmaker, komt er mee in aanraking. Daarbij is het survey de belangrijkste vertegenwoordiger van kwantitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek welke - als vragenlijstonderzoek met gestructureerde vragenlijsten –  methoden omvat die in vele andere designs terugkomen. We doorlopen theoretisch de fasen van kwantitatief onderzoek en gaan in op designs, steekproeftrekking, dataverzameling (telefonisch, online, e.d.), vragenlijstconstructie en (op conceptueel niveau) data-analyse. Een speciaal aandachtspunt is hoe theoretische concepten zodanig geoperationaliseerd kunnen worden, dat ze ook in vragenlijstonderzoek meetbaar zijn.

Vervolgens worden de (ook in Bachelor 1) opgedane kennis en vaardigheden toegepast in een aantal praktische opdrachten over verschillende aspecten van surveyonderzoek, zoals probleemstelling en operationalisering (het meetbaar maken van theoretische begrippen). Verder leren studenten in een aantal werkcolleges en computerpractica hoe zij statistische analyses kunnen uitvoeren met behulp van het programma SPSS.

In de werkcolleges wordt eveneens aandacht besteed aan ‘wetenschappelijk lezen en schrijven’ (WLS2), wat zich name richt op de APA-eisen die gesteld worden aan de schrijfstijl, structuur en vormgeving van een empirisch onderzoeksrapport.

Na afloop van deelname aan B2-ONDZ4 Kwantitatieve Methoden en Surveyonderzoek volgens de eisen (hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudie):

  1. De elementaire beginselen en methoden van kwantitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek verwoorden en uitleggen (eindterm 2b).
  2. Zelf elementen van kwantitatief sociaalwetenschappelijk vragenlijstonderzoek op te zetten en uit te voeren (eindterm 2b).
  3. Kwantitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek (m.n. surveyonderzoek) kritisch op kwaliteit beoordelen (eindterm 2b).
  4. Met behulp van het programma SPSS enkele eenvoudige statistische analysetechnieken toepassen op vragenlijstdata (eindterm 2b).
  5. Verslag te doen van onderzoeksresultaten op een manier die voldoet aan de standaardeisen voor het rapporteren over kwantitatief empirisch onderzoek (eindterm 4a).

Sociaalwetenschappelijke onderzoeksvakken uit Bachelor 1 wordt bekend verondersteld

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Baarda, B., Bakker, E., Julsing, M., Van Vianen, R., Fischer, T., & Van der Hulst, M.Basisboek Methoden en TechniekenJa

 

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

 

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Werkvormen
Hoorcolleges,  werkcolleges en, practica.

De hoorcolleges beogen overdracht en verdieping van kennis en inzicht, aan de hand verplichte literatuur. De werkcolleges en responsiecolleges zijn bedoeld voor verdere verwerking en praktische toepassing van de stof. De practica beogen een kennismaking met basale statische data-analyse via het programma SPSS.

De deelname verplichting geldt alleen voor de werkgroepen en practica, niet voor de hoorcolleges.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Practicum
  • Werkcollege
NaamRol
Annemiek SchilpzandCoördinator