Filosofisch onderzoek

Code
B2-ONDZ5
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024, Periode 3 2024-2025
Coördinator
Fernando Suarez Muller

Omschrijving

Filosofisch onderzoek probeert studenten vertrouwd te maken met het schrijven van een filosofisch essay. Wat is eigen aan filosofisch reflecteren en schrijven? Omdat filosofie zich bezighoudt met de vooronderstellingen van kennis is er geen eenduidige filosofische methode maar is filosofie altijd meervoudig. Filosofisch onderzoek hangt af van de verschillende stromingen in de filosofie. Evengoed kent wijsbegeerte een aantal gezamenlijke uitgangspunten waarmee filosofische producten beoordeeld kunnen worden. Het gaat in de filosofie om het goed beargumenteren van standpunten in relatie tot de filosofische traditie. Gedachtengangen, meningen zijn nog geen filosofie. In een filosofisch essay gaat het om het beantwoorden van een vraag met behulp van de traditie van de filosofie en niet om het poneren van eigen standpunten. 

In de hoorcolleges wordt eerst het eigene van filosofisch onderzoek besproken en richten we ons vervolgens op de filosofische antropologie, ofwel de vraag ‘wat is de mens?’, toegespitst op hedendaagse vragen daarover. Binnen dit domein gaan studenten filosofische literatuurstudie doen en een eigen vraagstelling voor hun essay ontwikkelen. 

In de werkcolleges wordt via oefeningen in o.a. close reading, argumenteren, filosofische bronnen zoeken, filosofische vragen formuleren en filosofisch schrijven kennisgemaakt met verschillende facetten van het doen van filosofisch onderzoek. Hierbij wordt stapsgewijs toegewerkt naar het schrijven van het eindessay dat de afsluitende toetsvorm van de module vormt. 

Leerdoel

Na afloop van deelname aan B2-ONDZ5 Filosofisch onderzoek volgens de eisen is de student in staat om:

  1. Een eigen filosofische verwondering te formuleren en deze te  vertalen naar een filosofische vraagstelling binnen het domein van de filosofische antropologie (eindtermen 2b, 3a, 4a).
  2. Filosofische bronnen die relevant zijn voor het behandelen van de vraagstelling te vinden en correct inhoudelijk weer te geven (eindtermen 2b, 4a).
  3. Een filosofisch essay te schrijven waarin een eigen, met literatuur en argumenten onderbouwde, positie wordt ingenomen ten aanzien van de vraagstelling (eindtermen 1a, 2b, 3a).
  4. De eigen positie relateren aan tenminste twee andere relevante filosofisch-antropologische posities uit de collegestof (eindtermen 3a, 4a).

Entreevoorwaarden

Gewenst: Bachelor leerjaar 1 wordt bekend verondersteld.

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Deze module draagt bij aan de academische vorming van studenten door hen de uitgangspunten bij te brengen van filosofisch onderzoek, een van de belangrijke constituerende disciplines van de humanistiek. Zij leren het eigene van een filosofische argumentatie te herkennen en zelf te praktiseren door het schrijven van een filosofisch essay. Doordat filosofisch onderzoek geen vaste ‘canon’ van onderzoeksmethoden heeft maar vereist dat je je eigen ‘stem’ en ‘stijl’ als filosofisch denker ontwikkelt, draagt de module ook bij aan de persoonlijke en levensbeschouwelijke vorming van studenten.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Het onderdeel filosofisch onderzoek past in de WMO-lijn waar studenten kennismaken met verschillende manieren van humanistiek onderzoek doen: sociaalwetenschappelijk onderzoek (kwalitatief en kwantitatief) (B1-ONDZ1, B1-ONDZ2, B2-ONDZ4), historisch onderzoek (B1-ONDZ3) en filosofisch onderzoek (B2-ONDZ5).

Werkvormen

Hoorcolleges, werkcolleges.

Onderdeel van

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Fernando Suarez MullerCoördinator
Adrienne de RuiterDocent
Martien SchreursDocent