Methoden voor interdisciplinair humanistiek onderzoek

Code
B3-ONDZ6
Soort
Cursus
Studielast
5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Annemiek Schilpzand

In dit studieonderdeel maken studenten kennis met een aantal voor de humanistiek relevante onderzoeksmethoden.

Het eerste hoofdaccent betreft aandacht voor methoden van narratief onderzoek en narratieve analyse. Narratieve analyse kent verschillende benaderingen waarvan sommige zich meer op vormkenmerken richten en ander meer op inhoudelijke aspecten c.q. ‘boodschappen’ van de tekst. Ter verdieping van dit deel verrichten studenten ook oefeningen in narratieve analyse aan de hand van interviewverslagen uit een oral history collectie. Het tweede hoofdaccent van het studieonderdeel ligt op methoden van discoursanalyse, waarbij studenten kennis maken met verschillende benaderingen voor de analyse van o.a. interviewverslagen, persoonlijke gesprekken en mediaberichten. Tijdens de cursus komen er verschillende theoretische benaderingen, zoals kritische discoursanalyse en conversatie-analyse aan bod en werken de studenten aan een aantal praktijkopdrachten.

Na afloop van deelname aan B3-ONDZ6 is de student in staat:

  1. Narratieve analyses te maken van interviewverslagen en deze theoretisch te interpreteren (eindtermen 2a, 2b, 4a).
  2. Kwalitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek (m.n. de gebruikte dataverzameling- en analysemethoden) kritisch op kwaliteit te beoordelen (eindterm 4a).
  3. De meerwaarde van de gebruikte onderzoeksmethoden voor het onderzochte onderzoeksthema te expliciteren (eindtermen 2a en 4a).
  4. Onderdelen van onderzoeksverslagen op te stellen zodat deze voldoen aan de standaardeisen voor het rapporteren over empirisch onderzoek (eindterm 4a).

Verplicht: Bachelor leerjaar 1

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
SyllabusNee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit vak is vooral relevant voor de academische vorming van studenten. Zij krijgen kennis van en inzicht in zowel theoretische, methodologische als praktische facetten van oral history, narratief onderzoek, en discours- en conversatieanalyse. Verder leren zij om op een kritische manier om te gaan met bronnen.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Het vak ‘Methoden voor interdisciplinair humanistiek onderzoek’ biedt een aanvulling op de eerdere vakken in de WMO-lijn waar studenten kennismaken met verschillende manieren van humanistiek onderzoek doen: sociaalwetenschappelijk onderzoek (kwalitatief en kwantitatief) (B1-ONDZ1, B1-ONDZ2, B2-ONDZ4), historisch onderzoek (B1-ONDZ3) en filosofisch onderzoek (B2-ONDZ5).

Werkvormen
Hoorcollege, werkcollege

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Annemiek SchilpzandCoördinator