Academische arbeidsmarktgerichte vaardigheden 3

Code
B3-AAV3
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024
Coördinator
Marco Otten

Het onderwijsonderdeel AAV3 omvat in het derde bachelor jaar vier practica, samen 7,5 EC. Ze zijn een vervolg op de practica in bachelor 1 en bachelor 2. De inhouden en tijdstippen zijn zo veel mogelijk afgestemd op studietaken in de H- en Z-lijn, zoals de samenwerking in projectgroepen en het schrijven van een eindwerkstuk. Net als in de voorgaande jaren is er verplichte deelname.

  1. Gespreksvaardigheden (GV)
    Dit practicum is de voortzetting van de practica gespreksvaardigheden van het eerste en tweede jaar. Dit keer is het thema: ‘contact’. De bedoeling is om zich binnen dit thema verder te bekwamen in het horen en verstaan van boodschappen en daar een passend antwoord op te kunnen geven.
  2. Groepswerk (GW)
    Dit practicum is gericht op functionele groepssituaties, zoals werken in een team of multidisciplinair overleg. De eerste dag is een training in vergadertechniek, de tweede dag gaat over methoden van gevalsbespreking, de derde over conflicten in teams. Daarmee is dit practicum ook ondersteunend voor het projectonderwijs van H3 in dezelfde periode.
  3. Presenteren (PR)
    Dit practicum is gericht op de persoonlijke presentatie als student humanistiek in een professionele omgeving. We oefenen met verschillende manieren om kennis en onderzoeksresultaten te presenteren aan een publiek dat niet over specialistische kennis beschikt. Daarnaast betrekken we thema’s m.b.t. levensbeschouwing en humanisme in het practicum.
  4. Arbeidsmarktoriëntatie (AO)
    Aan de hand van de verslagen van voorgaande jaren voor het vak arbeidsmarktoriëntatie wordt beargumenteerd welke werkvelden op dit moment de voorkeur genieten, welke competenties daarbij benodigd zijn en welke op dit moment verworven zijn. Tot slot wordt een sollicitatiebrief met C.V. geschreven voor een beoogde functie.

Na afloop van deelname aan B3-AAV3 Academische Arbeidsmarktgerichte Vaardigheden 3 volgens de eisen kan de student:

  1. Voldoen aan de doelstellingen en beoordelingscriteria voor de verschillende vakken binnen dit AAV onderdeel (eindtermen 3b,4b)
  2. Verbindingen leggen tussen de in de verschillende AAV vakken behandelde vaardigheden kennis, literatuur en persoonlijke doelen (eindtermen 3b,4b)
  3. Verbindingen leggen tussen de in de verschillende AAV vakken behandelde vaardigheden en kennis en minimaal 2 persoonlijk thema’s die een rol hebben gespeeld tijdens de AAV vakken (eindtermen 3b,4b)
  4. Beschrijven wat je nog te leren hebt als humanisticus (in toekomstig onderwijs, werk, stage) (eindterm 5)

Verplicht: B2-AAV2 afgerond. Gewenst: Bachelor 1 en bachelor 2

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

  • Dit studieonderdeel is zowel academisch en levensbeschouwelijk als arbeidsmarktgericht van karakter. Waar het oefenen van de vaardigheden betreft zowel academische als arbeidsmarktgerichte vorming; arbeidsmarktgericht in het bijzonder bij het onderdeel arbeidsmarktoriëntatie;
  • Levensbeschouwelijke vorming vindt deels plaats in de reflectie op deze vaardigheden.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De studenten verwerven in dit derdejaars studieonderdeel gevorderde vaardigheden voor de humanistiek. Deze vaardigheden (waaronder groepswerk, presenteren, reflecteren en gespreksvaardigheden) kunnen worden toegepast in andere studieonderdelen binnen bachelor 3, zoals bij B3-HUM5 en B3-HUM6.

Werkvormen
De plenaire theoriebesprekingen beogen overdracht en verdieping van kennis en inzicht. De practica zijn bedoeld voor verwerking en praktische toepassing van de stof en het aanleren van vaardigheden.

Voor de voorbereiding en deelname aan de colleges en practica wordt van studenten een grote mate van zelfwerkzaamheid gevraagd. Tegelijkertijd reiken de hoorcolleges en practica de studenten ook middelen aan tot het ontwikkelen van een meer autonome, zelfsturende (beroeps- en) studiehouding.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
TitelToetsvormStudielastPeriodeVerplicht
Gespreksvaardigheden jaar 31,5ECTSJa
Groepswerk jaar 31,5ECTSJa
Presenteren jaar 31,5ECTSJa
Arbeidsmarktoriëntatie jaar 31,5ECTSJa
Portfolio AAV jaar 31,5ECTSJa
  • Practicum
NaamRol
Marco OttenCoördinator