Bachelor Thesis

Code
B3-BT
Soort
Cursus
Studielast
10ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024
Coördinator
Pien Bos

De bachelor-thesis betreft een theoretisch en/of empirisch onderzoek waarmee de student de bacheloropleiding humanistiek afsluit. Het betreft een beperkt, maar wetenschappelijk verantwoord onderzoek dat uitmondt in een thesis van minimaal 6000 en maximaal 8000 woorden.

Voor de uitvoering en afronding van de bachelor-thesis is een traject ontworpen met diverse bijeenkomsten en begeleidingsmomenten. Het traject begint in periode III, waarin wordt gewerkt aan de onderzoeksopzet. In een startbijeenkomst wordt uitgelegd wat de gang van zaken van dit studieonderdeel is. Na de startbijeenkomst maakt de student een keuze uit een lijst van onderwerpen die docenten aanbieden. Als de onderwerpskeuze vaststaat en de begeleidende docenten bekend zijn, wordt een college gegeven over het ontwikkelen van een onderzoeksvoorstel met daarop volgend de trainingen ‘Bibliotheek Vaardigheden (BiVa)’ om studenten te ondersteunen bij het zoeken naar literatuur voor de thesis. De onderzoeksopzet wordt aan het einde van periode III afgerond.

Het zwaartepunt van het thesistraject valt in periode IV omdat in deze periode het onderzoek wordt uitgevoerd en afgerond. De toegewezen docent begeleidt de student gedurende het thesistraject. De begeleiding heeft betrekking op de inhoud van de thesis, op het structuren ervan en op verantwoord ‘wetenschappelijk lezen en schrijven’.

Na afloop van deelname aan B3-BT Bachelor thesis volgens de eisen kan de student:

  1. Een haalbare probleemstelling formuleren waarbij in de doel- en vraagstelling de wetenschappelijke relevantie en eventueel de maatschappelijke relevantie van het onderzoek goed word(t)(en) beargumenteerd (eindtermen 1a, 1b, 2a, 2b).
  2. Een onderzoeksopzet ontwerpen die goed aansluit bij de probleemstelling en die de inrichting van het onderzoek duidelijk maakt (eindtermen 2b).
  3. Wetenschappelijke literatuur uit diverse disciplines kritisch verwerken tot een coherent eigen betoog (eindtermen 1a, 1b, 3a, 4a).
  4. De verzamelde data en bronnen systematisch verzamelen en analyseren ter beantwoording van de onderzoeksvraag (eindtermen 2b).
  5. De uitkomsten kritisch interpreteren in het licht van de gebruikte theorie (eindtermen 2a, 3a).
  6. Kritisch reflecteren op de betrouwbaarheid en validiteit van de uitkomsten (eindtermen 2b).
  7. De uitkomsten kritisch interpreteren in het licht van een zingevings- en/of humaniseringsvraagstuk op basis van kennis en inzichten uit de kennisdomeinen van de humanistiek (eindtermen 1a, 1b, 3a).
  8. De opzet, het onderzoek, de resultaten en de conclusies op wetenschappelijk verantwoorde wijze schriftelijk presenteren (eindtermen 4a).

Verplicht: Bachelor leerjaar 1. Gewenst: alle Onderzoeksvakken uit leerjaar 2 en 3

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Verschuren, P.De probleemstelling voor een onderzoek9 789049 100490)Nee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt met name bij aan de academische vorming van studenten: studenten trainen zich in het doen van wetenschappelijk onderzoek in de humanistiek.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De bachelorthesis is het sluitstuk van de bacheloropleiding waarin eerder gevolgde inhoudelijke en methodologische studieonderdelen samenkomen. Tevens is het een voorbereiding op de master.

Werkvormen
Zelfstudie, begeleiding (in kleine groepjes en individueel), een startbijeenkomst, BiVa-practica en twee instructiebijeenkomsten.

Studenten werken vooral zelfstandig aan hun eigen onderzoek en thesis. Daarbij worden ze gecoacht door hun thesisbegeleider, zowel individueel als groepsgewijs (wanneer de begeleider meerdere studenten onder zijn of haar hoede heeft). De plenaire startbijeenkomst aan het begin van periode III is bedoeld om de gang van zaken in dit studieonderdeel toe te lichten en een onderwerp voor de thesis te kiezen. De BiVa-practica helpen studenten op gang met het systematisch zoeken naar literatuur voor het eigen onderzoek. De twee instructiebijeenkomsten bieden ondersteuning bij het ontwerpen van een onderzoeksopzet en de opbouw van de thesis door middel van (peer) feedback.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
NaamRol
Pien BosDocent
Pien BosCoördinator