Activiteiten in de UvH organisatie - BA

Code
BZB-10
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024
Coördinator
Bianca Lugten

Ieder jaar komen er nieuwe eerstejaars studenten bij en treden toe tot de studentenpopulatie van de UvH. Het mentoraat heeft als doel dit zo goed mogelijk te laten verlopen door het ondersteunen en begeleiden van de eerstejaars studenten en het signaleren van vragen en/of problemen in deze groep. Als mentor ben je onderdeel van je eigen mentorgroep, alsmede onderdeel van je groep mede-mentoren. Hierdoor bestaat het mentorschap uit twee onderdelen:

  1. het ondersteunen en begeleiden van je eigen mentorgroep (geestelijke begeleiding);
  2. het samenwerken met je mede-mentoren om bijeenkomsten te organiseren voor de eerstejaars groep binnen en buiten de UvH (organisatie).

Als mentor leer je de nieuwe bachelor studenten op een prettige en zinvolle wijze coachen en ondersteunen zodat zij hun studie zo voorspoedig en prettig mogelijk kunnen doorlopen. Dit gebeurt via de organisatie van mentorgroep-bijeenkomsten, individuele gesprekken en het wegwijs maken van studenten op de UvH. Vaste onderdelen zijn bijvoorbeeld: studenten helpen met de planning van hun studie en bij het aanleren van studievaardigheden. Daarnaast kunnen diverse onderwerpen op de agenda staan voor mentorgroep-bijeenkomsten, van het wonen op kamers tot het leren omgaan met ‘verwachtingen’ van jezelf en van anderen. Als mentor ga je zelf nieuwe werkvormen en thema’s ontwikkelen en/of bespreken. Onder organiseren valt het regelmatig bijeenkomen met je mede-mentoren als Learning Community en werken met de mentormap omtrent het organiseren van activiteiten om onder meer de groepscohesie te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende mentoraat activiteiten in de introductieperiode en de docenten-studentenlunch.

Na deelname als mentor aan dit onderdeel volgens de eisen kun je:

  1. Op een deskundige manier leiding geven aan en organiseren van mentorgroep bijeenkomsten / (individuele) mentoraatgesprekken. Waarin o.a. wordt gereflecteerd over de studie en haar uitwerking op het leven buiten de studie. (Eindterm 1 en 2)
  2. Theorie over een zelf gekozen thema op het gebied van begeleiding/mentoraat relateren aan de praktijk van het begeleiden van mentorgroepen of afzonderlijke studenten (Eindterm 2 en 4)
  3. De student is in staat om de normatieve grondslagen van de humanistiek inzichtelijk maken voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld door symposia of debatten over relevante humanistieke thema’s te organiseren. (Eindterm 1 en 3)
  4. Op een deskundige manier leiding geven aan en organiseren van bijeenkomsten voor een grote groep mensen binnen een organisatie. Je kan reflecteren op je eigen houding als organisator en je kent je sterke kanten en ontwikkelingspunten (Eindterm 2 en 3)
  5. Op een deskundige manier samenwerken met je mede-mentoren en coördinator. Hieronder valt het onderzoeken van een goede manier van overleg, communicatie en vergaderen. Je kan reflecteren op je eigen houding als collega en kent je sterke kanten en ontwikkelpunten. (Eindterm 4 en 5).
TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
NaamRol
Bianca LugtenDocent
Bianca LugtenCoördinator