Assisteren bij UvH-onderwijs

Code
BZB-20
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024
Coördinator
Marco Otten

De UvH ziet graag dat studenten assisteren bij het geven van onderwijs, en niet alleen om economische redenen. De inzet van student-assistenten in het onderwijs past ook in de onderwijsvisie van de UvH. Zij staan dichter bij de ervaringswereld van de studenten, en zijn bij uitstek geschikt om te helpen bij het begrijpen en verwerken van leerstof, ook al omdat ze nog maar kort geleden voor dezelfde opgave stonden. Voor studenten is een assistentschap een bijzondere en effectieve manier om veel te leren. Het begeleiden van werkgroepen of het verzorgen van onderdelen van practica zijn daarvan goede voorbeelden.

Het bijzondere studieonderdeel Assisteren bij UvH-onderwijs wil enerzijds bijdragen aan de kwaliteit van het verzorgde onderwijs, anderzijds aan het leerrendement van de student-assistent zelf.

Het studieonderdeel bestaat uit een startbijeenkomst, een aantal intervisiebijeenkomsten, slotbijeenkomst en door de student geassisteerde studieonderdelen als student-assistent.

Toelatingseis bij dit studieonderdeel is een student-assistentschap.

Na deelname aan Assisteren bij UvH-onderwijs volgens de eisen kan de student:

a. op een deskundige manier leiding geven aan werkgroepen (waarin vooral leerstof wordt verwerkt) of practica (waarin vooral vaardigheden worden geoefend (eindtermen 4, 5)

b. op een deskundige manier samenwerken met de coördinator en de andere docenten en begeleiders van het betreffende onderdeel (eindterm 4)

c. een didactische analyse maken van het te begeleiden onderdeel (eindtermen 4, 5)

d. theorie over een zelf gekozen onderwijskundig thema relateren aan de praktijk van het begeleiden van leergroepen of afzonderlijke studenten (eindtermen 4, 5)

Verplicht: een student-assistentschap in een UvH-onderwijsvak.

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Huybers, M.Hoe boek voor de trainer. Een complete gids over leren, ontwerpen, begeleiden en zelfreflectie€ 35,95Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
AUO draagt met name bij aan de arbeidsmarktgerichte en academische vorming doordat het studenten laat kennismaken met het academische en educatieve werkveld. Student-assistenten verkeren voor het eerst ‘achter de schermen’ van de UvH als academische onderwijsinstelling.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
AUO heeft enige samenhang met de AAV-lijn. Als student-assistent help je studenten bijvoorbeeld door middel van groepsgesprekken en presenteer je bepaalde inhoud.

Werkvormen
Werkcollege, begeleide intervisie, praktijkervaring door begeleiding van studieonderdelen.

Het werkcollege beoogt overdracht en verdieping van kennis en inzicht met betrekking tot de didactiek van practica en werkgroepen. De begeleide intervisies zijn bedoeld ter ondersteuning van en reflectie op praktijkervaringen. Tijdens de praktijkervaring zelf wordt geoefend in kennis en vaardigheden op het gebied van pedagogiek en didactiek.

Voor de voorbereiding en deelname aan het werkcollege wordt van studenten gevraagd een concept-toelatingsverslag te schrijven.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
TitelToetsvormStudielastPeriodeVerplicht
Toelatingsverslag3,75ECTSJa
Portfolio3,75ECTSJa
NaamRol
Marco OttenCoördinator
Marco OttenDocent