Narratief onderzoek en Oral History

Code
M2-ONDZ2
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 4 2023-2024
Coördinator
Siri Driessen

In dit studieonderdeel wordt de student bekend gemaakt met theoretische en methodologische opvattingen over en de praktische uitvoering van narratief onderzoek en oral history. Middels hoorcolleges worden begrippen als ‘narrative turn’, narratief onderzoek (gekoppeld aan de bestudering van levensverhalen) en oral history geïntroduceerd en geproblematiseerd en aan de hand van de literatuur worden verschillende theorieën over narratief onderzoek en oral history besproken.

Ondertussen ga je in de practica zelf aan de slag. Je leert over de praktijk van het narratief onderzoek door een toegewezen interview uit een specifieke dataset van de UvH te analyseren. Op die manier wordt de literatuur uit de hoorcolleges verbonden met de praktijk. De resultaten van je interview analyse presenteer je tijdens de aan presentaties en feedback gewijde werkcolleges.

Naast deze interview analyse, presentatie en  feedback op je parallelgroep, voer je een individuele eindopdracht uit, die voortbouwt op je eerdere interview-analyse, waarmee je bewijst dat je op masterniveau de theorie, methode en praktijk van narratief onderzoek en oral history beheerst. Het werkboek zal de leidraad zijn voor de module.

Na afloop van deelname aan M2-ONDZ2 Onderzoek 2 volgens de eisen kan de student:

  1. Op een transparante en systematische manier methodische concepten van narratief onderzoek en oral history, afkomstig uit diverse disciplines, benoemen en beschrijven (eindtermen 1a, 1b).
  2. Theoretische en methodische concepten van narratief onderzoek en oral history, binnen de verschillende (groeps- en individuele) onderzoeksopdrachten, toepassen (eindterm 2c).
  3. Gevoerde wetenschappelijk debatten op het terrein van narratief onderzoek en oral history benoemen en kritisch evalueren (eindtermen 1a, 3a).
  4. Kennis over narratief onderzoek en oral history in een wetenschappelijk artikel verwerken en op argumentatief overtuigende wijze daarop reflecteren in een helder betoog (eindterm 1a, 1b, 2c, 3a, 4a).
  5. Op juiste wijze (zowel qua inhoud als vormgeving) een wetenschappelijk artikel opbouwen en schrijven, zoals gangbaar binnen de geesteswetenschappen (eindtermen 2c, 4a).

Gewenst: M1-ONDZ1. Van studenten wordt verwacht dat zij een academisch paper kunnen schrijven.

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt met name bij aan de academische vorming van studenten: het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk verantwoord onderzoek en het zich specialiseren in een humanistiek relevant onderwerp.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Dit studieonderdeel richt zich op multidisciplinair theoretisch onderzoek en bouwt daarmee voort op Onderzoek 1 (grondslagen) en vormt het complement van Onderzoek 3 (empirisch mixed-methods onderzoek).

Horizontaal legt het studieonderdeel verbanden met de inhoudelijke thematiek uit masteronderdelen Humanistische tradities 1 en 2 en Levensbeschouwing in Nederland. Dit studieonderdeel bereidt zowel methodisch als inhoudelijk voor op de afstudeerscriptie.

Werkvormen
Hoorcolleges, werkcolleges, practica

Relatie theorie-praktijk
De verbinding met de praktijk richt zich in dit studieonderdeel op de wetenschappelijke professie (onderzoek en analyse  + reflectie op het gevoerde wetenschappelijke debat), maar sluit ook aan bij het gebruik van narratieve theorie en methode in de praktijk.       

Relatie onderwijs-onderzoek
Zowel het onderwijs als de opdrachten gaan in op thema’s die relevant zijn voor de onderzoekprojecten van de UvH.

Mogelijkheid tot specialisatie
Binnen de aangeboden kaders van het narratief onderzoek en oral history kunnen studenten een keuze maken voor theorieën en methodes en thema's afkomstig uit onderzoekdisciplines waarin zij zich verder willen verdiepen.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Practicum
  • Werkcollege
NaamRol
Carmen SchuhmannDocent
Niké WentholtDocent
Siri DriessenCoördinator