Methodieken van geestelijke verzorging

Code
M2-BVBEG2
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 2 2023-2024
Coördinator
Carmen Schuhmann

In dit studieonderdeel staan methodieken van humanistisch geestelijke verzorging centraal. We volgen daarbij door de module heen het model van een basismethodiek voor geestelijke verzorging volgens Smit (2015). We putten hierbij uit literatuur over geestelijke verzorging, uit verschillende psychotherapeutische stromingen en uit filosofische literatuur. We zullen zowel klassikaal als in kleinere groepen aan de slag gaan met casuïstiek en eigen ervaringen om op deze manier verschillende methodische handvatten en aandachtspunten eigen te maken. Elke week bereidt een groepje studenten bovendien een werkvorm rond het thema van de week voor en voert dat in de les uit. Voorbeelden van thema’s die aan de orde zullen komen zijn: openheid/begrenzing in de relatie, werken met lichaamsweten/taal, narrativiteit, spiritualiteit en de plaats van de eigen levensbeschouwing in het werk. Daarnaast komen ook positionering en presentatie van jezelf als geestelijk verzorger in verschillende contexten aan bod.

Na deelname aan het vak M2-BVBEG2 kunnen studenten volgens de eisen:

  1. Verschillende methodieken en methodische elementen in uiteenlopende begeleidingssituaties en contexten hanteren (eindtermen 2a, 4b).
  2. De toepasbaarheid van behandelde methodieken en methodische elementen in uiteenlopende begeleidingssituaties en -contexten evalueren in relatie tot de ontwikkeling van een eigen visie op HGV en bewustwording van je eigen mogelijkheden en voorkeuren als HGV-er (eindtermen 1b, 3a, 4a, 5a).
  3. Methodische werkvormen ontwerpen in relatie tot de eigen visie op HGV en eigen professionele mogelijkheden als HGV-er (eindtermen 1a, 2a, 4b, 5a).

Gewenst: Master leerjaar 1 afgerond

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit vak draagt bij met name aan de beroepsmatige en levensbeschouwelijke vorming, maar ook aan de academische vorming van studenten.

  • Beroepsmatige vorming: door inbreng en het onderzoeken van casuïstiek en praktijk- en persoonlijke ervaringen, het oefenen met diverse methodische elementen, het ontwerpen van een werkvorm en het reflecteren op de opgedane ervaringen gekoppeld aan de theorie. 
  • Levensbeschouwelijke vorming: studenten onderzoeken gedurende de module hun eigen levensbeschouwing/levenshouding en spiritualiteit en formuleren in hun eindpaper deze eigen levensbeschouwelijke noties gekoppeld aan een eigen visie op HGW. 
  • Academische vorming: de vraag naar methodieken van (humanistisch) geestelijke verzorging wordt verkend vanuit uiteenlopende theoretische invalshoeken geworteld in o.a. de psychologie, religiestudies en filosofie.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
M2BVBEG2 sluit nauw aan bij de stagepraktijk, geadviseerd wordt dan ook om dit vak parallel aan de stage te volgen. Tevens bouwt het voort op de M1-BEG1 en M1-BEG2, de eerste vakken waarin kennis wordt gemaakt met het werkveld van humanistisch geestelijke verzorging.

Werkvormen
Hoorcolleges, werkcolleges en practica

Relatie theorie-praktijk
In dit vak ligt de nadruk sterk op de praktijk. De studenten wordt gevraagd eigen ervaringen uit zowel hun persoonlijk leven als uit de stage/werkpraktijk in te brengen om mee te werken en deze te koppelen aan de literatuur. Belangrijk uitgangspunt van deze module is het ervaringsgericht leren en uitwisseling daarover met medestudenten.

Relatie onderwijs-onderzoek
Dit vak is verbonden aan onderzoek van de themagroep Humanistische geestelijke verzorging studies voor een plurale samenleving.

Mogelijkheid tot specialisatie
Dit onderdeel sluit aan bij de mogelijkheid om jezelf te specialiseren tot (humanistisch) geestelijk verzorger. De module biedt ruimschoots gelegenheid om met uiteenlopende methodische elementen te oefenen en zo een meer doorleefde visie te ontwikkelen op het vak geestelijke verzorging en zicht te krijgen op jouw eigen kwaliteiten, voorkeuren en valkuilen.

Voor dit vak geldt een maximum aantal deelnemers. Om zeker te zijn van deelname is het advies om je zo spoedig mogelijk tijdens het intekentermijn in te schrijven.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Carmen SchuhmannCoördinator
Carmen SchuhmannDocent
Annemieke KuinDocent