Coachingsvaardigheden

Code
M2-BVORG2
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Jantine Maaskant

In dit vak gaan we met elkaar op zoek naar het antwoord op de vraag of er zoiets als ‘humanistieke coaching’ bestaat, en zo ja, hoe dit zich dan onderscheidt van andere vormen van coaching. We verkennen het (inmiddels brede) terrein van coaching aan de hand van literatuur over coaching en een aantal specifieke methodieken.

Dit studieonderdeel is opgezet vanuit de vraag wat coaching vanuit een humanistieke context betekent. Aan de hand van dit thema wordt langs twee hoofdlijnen gewerkt.

  1. Het aanbieden van diverse perspectieven op coaching en de bijbehorende methodieken. Bij het bestuderen en ervaren van een bestaand perspectief speelt steeds de vraag mee wat een humanistieke wijze van coachen is. De theorie wordt nadrukkelijk gekoppeld aan praktische vaardigheden, zowel binnen als buiten het college. Dit betekent dat er – naast literatuurstudie en het gezamenlijk bespreken van bestaande methodieken– ook een stevig beroep wordt gedaan op de praktische inzet van de studenten.
  2. Aandacht voor de (maatschappelijke) context van coaching. Elk individu is verbonden aan zijn omgeving, zoals bijvoorbeeld een medewerker een onderdeel is van zijn organisatie. Wellicht kan humanistieke coaching vanuit dit perspectief een bijdrage leveren aan het verbinden van zingeving en humanisering. Hoe speelt de context een rol en hoe kan dit vanuit de humanistiek worden ingezet? Dat is geen eenvoudige, maar wel een relevante opgave. Dit gaan we tijdens dit studieonderdeel gezamenlijk onderzoeken en we hopen daar aan het einde van het studieonderdeel met elkaar meer zicht op te hebben. Ook binnen deze hoofdlijn koppelen we de theorie aan de praktijk, door onder andere gebruik te maken van het systeemdenken, het vorkmodel van Rudy Vandamme en het concept ‘kantelmomenten’ van Tonja van den Ende.

Na afloop van deelname aan M2-BVORG2 volgens de eisen:

  1. De in deze cursus opgedane ervaringen als coach beschrijven aan de hand van verschillende coachingsmodellen en methodieken (eindterm 2a).
  2. Een eigen visie op coaching onderbouwen aan de hand van relevante literatuur en de in deze cursus opgedane ervaringen (eindterm 5a).
  3. De gezamenlijk geformuleerde visie op humanistieke coaching verwoorden en beargumenteerd beschrijven hoe deze zich verhoudt tot je eigen visie (eindterm 4b/5a).
  4. De eigen ervaring analyseren in het organiseren, uitvoeren en evalueren van een coachingstraject (eindterm 4b).
  5. De eigen rol als coach evalueren en het eigen ontwikkelingsproces hierin becommentariëren en benoemen hoe de rol in de intervisiegroep hieraan heeft bijgedragen (eindterm 5a).

Gewenst: M1-ORG1. 

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Banning, H. & M.Banning-MulNarratieve begeleidingskunde€ 29,50Ja
Ende, T. van denWaarden aan het werk€ 21,00Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit vak draagt met name bij aan de levensbeschouwelijke en beroepsgerichte vorming van studenten.

  • Levensbeschouwelijke vorming: studenten onderzoeken en formuleren een eigen visie op humanistieke coaching.
  • Beroepsgerichte vorming: studenten ontwikkelen voor het beroep van coach relevante vaardigheden, doen op coachingsgebied praktijkervaring op en maken kennis met verschillende theoretische perspectieven op coaching. De normatief professionele houding van studenten wordt gestimuleerd in intervisiegroepen.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Dit vak bouwt voort op M1-BEG1  en sluit nauw aan bij Organisatie 1 en 2. Het is de praktische uitwerking van het theoretisch kader uit M1-ORG1 en M2-ORG2.

Werkvormen
De literatuur wordt (kort) besproken in de vorm van hoorcolleges. Afhankelijk van de totale groepsgrootte wordt verder in werkgroepen gewerkt waar studenten eigen ingebrachte coachingsmodellen presenteren en bespreken. De theorie wordt tijdens de les toegepast in de vorm van praktijkoefeningen, passend bij het coachingsperspectief dat de betreffende week centraal staat. Daarnaast wordt elke student geacht een coachingstraject met een externe coachee te organiseren. In kleine intervisiegroepjes worden de ervaringen uit dit zelfstandig uitgevoerde coachingstraject uitgewisseld ter bevordering van het praktijkleren.

Relatie theorie-praktijk
Studenten leren praktische vaardigheden voor humanistieke praktijken op micro- (individueel) en mesoniveau (organisatie). Er wordt geoefend met coachees uit organisaties van buiten de UvH. Studenten begeleiden en geven vorm aan een eigen coachtraject en oefenen zodoende met realistische coachingsvraagstukken.

Relatie onderwijs-onderzoek
Het vak sluit aan bij het onderzoeksproject Normatieve Professionalisering en biedt studenten praktische vaardigheden voor humanistische praktijken op micro- (individueel) en mesoniveau (organisatie).

Mogelijkheid tot specialisatie
Studenten kunnen bij de keuze voor het coachtraject met de coachee kiezen voor een coachee uit een specifiek werkveld dat aansluit bij de interesse van de student.

 

Voor dit vak geldt een maximum aantal deelnemers. Om zeker te zijn van deelname is het advies om je zo spoedig mogelijk tijdens het intekentermijn in te schrijven.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Practicum
NaamRol
Jantine MaaskantCoördinator
Bianca LugtenDocent
Jantine MaaskantDocent