Master Thesis

Code
M3-MT
Soort
Cursus
Studielast
22,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 3 2023-2024
Coördinator
Annemiek Schilpzand

Met de masterthesis sluit je je studie af en laat je zien wat je als afgestudeerd humanisticus aan academische kwaliteiten in huis hebt.  Het afstudeeronderzoek bestaat uit het zelfstandig, maar onder begeleiding verrichten van een onderzoek en het schrijven van een onderzoeksverslag in de vorm van een masterscriptie. Hierbij worden alle stappen van het onderzoeksproces doorlopen, van probleemstelling tot rapportage. Via de bibliotheek en via deze link zijn scripties toegankelijk voor geïnteresseerden binnen en buiten de UvH.

 

Je afstudeeronderzoek kan sociaalwetenschappelijk, filosofisch en historisch onderzoek betreffen of combinaties daarvan; het kan gaan om empirisch onderzoek dan wel theoretisch onderzoek, en zowel om theoriegericht als praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek. In alle gevallen geldt dat het afstudeeronderzoek aan een aantal kwaliteitseisen moet voldoen die aan de rapportage - de scriptie – gesteld worden (zie ItsLearning).

 

Het onderwerp van je afstudeeronderzoek kies je uitsluitend aan de hand van de onderwerpenlijst die door de begeleidende docenten is opgesteld. Elke student kan vijf voorkeursonderwerpen (één per begeleidend docent) opgeven, waarna de afstudeercoördinator de onderwerpen/begeleiders toewijst aan de studenten. Het is belangrijk om onderwerpen te kiezen die goed kunnen aansluiten bij je eigen interesse omdat dat een voorspoedige afronding bevordert.

 

Het masterthesistraject vindt uitsluitend in periode 3-4 plaats. Weliswaar is er in periode 1-2 is een traject geprogrammeerd voor een ‘uitzonderingsgroep’; maar hiervoor kun je je niet aanmelden. Alleen in bijzondere omstandigheden worden studenten, op individuele basis, aangewezen voor dit extra traject.

 

Het traject (ook die van de uitzonderingsgroep) kent 2 verplichte bijeenkomsten:

 

  1. Een voorlichting in week 8 van periode 2 (en eind augustus voor de uitzonderingsgroep). Tijdens deze voorlichting wordt het masterthesistraject doorgenomen. Alle belangrijke data, criteria, werkvormen en verplichtingen worden met besproken. Zo krijg je informatie ook over het indienen van je onderwerp/begeleiders-voorkeuren (in week 9, periode 2), de toekenning van begeleiders (snel daarna), over de workshop in week 3 (periode 3) en het opstellen van je onderzoeksvoorstel.  

 

  1. Een peergroepworkshop over je probleemstelling: in week 3 van periode 3 (en p2 voor de uitzonderingsgroep). In deze verplichte workshop bespreek je met medestudenten de voorlopige probleemstellingen, welke in de weken daarna worden uitgewerkt tot een onderzoeksvoorstel.

 

Vanaf week 1 van periode 3 ga je je samen met je begeleider oriënteren op de probleemstelling en de verdere uitwerking van het onderzoeksvoorstel.

 

Als je je vroegtijdig wilt oriënteren op het afstudeertraject, kun je de onderwerpen/begeleiders-lijst bestuderen die op de  MijnUvH-pagina is geplaatst (let op, deze kan tussentijds worden geüpdated).

 

In ItsLearning tref je alle informatie die verder voor het daadwerkelijke traject van belang is.  Je krijgt toegang tot ItsLearning zodra je je inschrijft voor M3-MT. Verdere communicatie zal vervolgens verlopen via ItsLearning. 

Na afloop van M3-MT Afstudeeronderzoek volgens de eisen heeft de student de volgende leerdoelen behaald:

1. Een voor de humanistiek relevant wetenschappelijk onderzoek - van historisch, filosofisch, sociaalwetenschappelijk of multidisciplinair karakter - zelfstandig opzetten en uitvoeren (eindtermen 1a, 2c).

2. Bestaande grondbegrippen, theorieën, benaderingen, methoden en onderzoeksresultaten in de humanistiek op kritische en onafhankelijke wijze benaderen en verder ontwikkelen (eindtermen 1a, 3a, 3b).

3. Een wetenschappelijk, maatschappelijk en ethisch verantwoord onderzoeksvoorstel opstellen en daarin eventuele maatschappelijke en professionele doeleinden of gevolgen expliciet benoemen (eindtermen 1b, 2c).

4. Overtuigend argumenteren op grond van wetenschappelijke literatuur, overige kennisbronnen en eigen resultaten, daarbij rekening houdend met beschikbaarheid van onvolledige of beperkte informatie en de eigen normatieve oriëntatie (eindtermen 3a, 4a).

5. Een argumentatief en methodisch overtuigend wetenschappelijke rapportage opstellen welke systematisch en transparant het verrichte onderzoek weergeeft (eindtermen 2c, 4a).

Verplicht: M1-ONDZ1 en M2-ONDZ2 afgerond, M3-ONDZ3 deelgenomen.

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Verschuren, P.J.M.Probleemstelling voor een onderzoek€ 29,99Ja
De Wachter, L., & Van Soom, CAcademisch schrijven. Een praktische gidsNee
Jong, J. deHandboek academisch schrijven: In stappen naar een essay, paper of scriptie.978-90-469-0242-4Nee
Oosterbaan, W.Het schrijven van een leesbare scriptie (10e dr.)90-5018-992-XNee
Renkema, J.Schrijfwijzer (5de ed.).Nee
Turabian, K.L.A manual for writers of research papers, theses, and dissertations: Chicago style for students and researchers (7th ed.Nee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt bij aan de academische, levensbeschouwelijke en beroepsgerichte vorming van studenten.

  • Academische vorming: het zelfstandig uitvoeren van wetenschappelijk verantwoord onderzoek en het zich specialiseren in een humanistiek relevant onderwerp.
  • Levensbeschouwelijke vorming: het expliciteren een eigen visie op humanisme als levensbeschouwing.
  • Beroepsgerichte vorming: het zichtbaar maken van de relevantie van de humanisticus voor beroepsterreinen, het presenteren van de scriptie als visitekaartje naar de buitenwereld.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De thesis is het sluitstuk van de opleiding waarin eerder gevolgde inhoudelijke en methodologische studieonderdelen samenkomen.

Werkvormen

Voorlichtingsbijeenkomst, workshop, zelfstudie, individuele begeleiding.

Naast de individuele begeleiding volgt de student gedurende het traject twee verplichte bijeenkomsten. De eerste (week 6, periode 2) betreft de voorlichting over het afstudeertraject, inclusief een voorbereiding op de workshop. De tweede is een workshop over het opstellen van de voorlopige probleemstelling (week 3). 

Ook vormen studenten geregeld zelf een scriptiegroepje om elkaar te ondersteunen bij het uitvoeren van het afstudeeronderzoek en het schrijven van de scriptie.

Relatie theorie-praktijk
De meeste masterthesissen betreffen wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek.

Relatie onderwijs-onderzoek
De masterthesis wordt geschreven over thema’s die voor de UvH relevant zijn en gerelateerd zijn aan onderzoek van de wetenschappelijke staf.

Mogelijkheid tot specialisatie

Studenten kiezen veelal een eigen focus binnen de onderwerpen die de begeleiders aanbieden. In de inhoudelijke uitwerking en methodologische benadering kunnen studenten hun eigen specialisatie bepalen.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
NaamRol
Wander van der VaartDocent
Annemiek SchilpzandCoördinator