Research Seminar

Code
PM-50
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Mienke van der Brug

In dit vak bekwaamt de student zich in vaardigheden van m.n. kwalitatief wetenschappelijk onderzoek en het schrijven van een elementaire opzet voor een literatuuronderzoek. Tijdens hoor- en werkcolleges besteden we aandacht aan: verkennend en vergelijkend literatuuronderzoek (probleemstelling en relevantie), dataverzamelingsmethoden, kwalitatieve data-analyse, interpretatie, rapportage en kwaliteitscriteria.

In het verplichte practicum vindt oefening in en reflectie op interviewvaardigheden plaats.

Theorie en toepassing komen in dit vak gelijkwaardig aan bod. Studenten leren opgedane kennis toepassen middels opdrachten en een onderzoeksopzet voor de eigen premasterscriptie in periode 4.

De afronding van het vak bestaat uit een reflectieverslagen een op wetenschappelijke literatuur gebaseerde onderzoeksopzet.

Na afloop van deelname aan dit studieonderdeel volgens de eisen kun je:

  1. Op elementair niveau data verzamelen via focusgroepen, documentenanalyse, interviews, en/of participerende observaties en deze op bijpassende wijze analyseren en beschrijven.
  2. De elementaire beginselen van (kritisch) sociaalwetenschappelijk en filosofisch onderzoek toepassen in het formuleren van een korte probleemstelling en onderzoeksopzet.
  3. Wetenschappelijke artikelen begrijpen en analyseren op methodisch niveau;
  4. Schrijven op academische wijze, blijkend uit de bevindingen van diverse opdrachten en een eerste onderzoeksopzet voor het premasterthesisonderzoek

Wens: Bibliotheekvaardigheden practicum afgerond

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Boeije, H. en Blijenbergh, I.Analyseren in kwalitatief onderzoek. Denken en Doen.€ 36,95Ja
Evers, J.Kwalitatief interviewen: kunst en kunde€ 38,50Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit vak draagt met name bij aan de academische vorming van studenten: studenten krijgen inzicht in methoden van (sociaal)wetenschappelijk onderzoek en ontwikkelen academische basisvaardigheden.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Dit vak biedt studenten theorie en toepassing van onderzoeksmethoden zoals relevant voor humanistieke en zorgethische disciplines en bereidt studenten voor op het theoretisch premasterthesis-onderzoek in periode vier.

Werkvormen
Hoorcolleges, werkgroepen, practicum, opdrachten en zelfstudie

TitelStudielast
Premaster30ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkgroep
NaamRol
Mienke van der BrugCoördinator