Levensloop in context

Code
B1-HUM1
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2023-2024

Laatmoderne westerse burgers hebben in de tweede helft van de 20ste eeuw meer mogelijkheden gekregen om hun levensloop naar eigen inzicht en verlangens in te richten. Mensen kunnen én willen steeds meer zelf bepalen hoe zij invulling geven aan werken, leren, zorgen en wonen. Dit wordt ook wel ‘de actuele de-standaardisering’ van de levensloop genoemd.

In deze cursus verwerven studenten inzicht in centrale kenmerken van de laatmoderne levensloop. Verschillende concepten zoals laatmoderniteit, reflexieve instituties, reflexieve identiteitsontwikkeling en risicosamenleving komen daarbij uitvoerig aan de orde.

Daarnaast maak je kennis met het begrip Humanisering, dat voorlopig gedefinieerd wordt als het bevorderen van meer humane maatschappelijke verhoudingen en omstandigheden,

verwerf je inzicht in de bijdrage die vormingsonderwijs kan leveren aan humanisering in de context van de laatmoderne en pluriforme samenleving, en leer je ervaringen en romanliteratuur duiden aan de hand van de behandelde sociologische, filosofische en educatieliteratuur.

Na afloop van deelname aan B1-HUM1 Levensloop in Context volgens de eisen (hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudie):

  1. Centrale kenmerken van de laatmoderne samenleving beschrijven (eindtermen 1a).
  2. Aan de hand van de behandelde theorieën beredeneren hoe deze kenmerken de ‘levensloop’ van mensen beïnvloeden (eindtermen 2a, 4a).
  3. Beschrijven en beargumenteren hoe vorming een bijdrage kan leveren aan humanisering (eindtermen 1a, 2a, 4a).
  4. Ervaringen en romanliteratuur duiden aan de hand van de bestudeerde theorieën over de laatmoderne samenleving en humanisering middels vorming (eindtermen 2a, 4a).

Geen

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Giddens, A.Modernity and Self-Identity. Self and Society in the late modern Age€ 24,950-7456-0932-5Ja
Westover, T.Educated€ 8,49Nee

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Deze cursus is vooral gericht op het bevorderen van academische en levensbeschouwelijke vorming.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Verticale afstemming (afstemming Humaniseringslijn)

Dit eerste deel biedt het theoretische fundament waarop in Humanisering 2-5 wordt voortgebouwd. In B1-HUM1 wordt de notie humanisering geïntroduceerd en gesitueerd: voor de bestudering van humaniseringsvraagstukken is het immers van belang eerst inzicht te verwerven in de centrale dynamieken en processen in de laatmoderne samenleving en de impact van deze dynamieken op de wijze waarop mensen hun levensloop en zelfidentiteit vormgeven.

In deze module verkennen we verder hoe humanisering via vormingsonderwijs ondersteund kan worden in een laatmoderne, pluriforme context. In B1-HUM2 wordt de analyse van de laatmoderne samenleving verbreed en verdiept door een verkenning van theorieën op het gebied van in- en uitsluiting en een analyse van theorieën en praktijken van humanisering in dit kader.

In B2-HUM3 en B2-HUM4 onderzoeken we humanisering in relatie tot theorievorming over burgerschap en de welvaartsstaat. In B3-HUM5 onderzoeken we hoe humanisering binnen instituties gestalte krijgt.

Werkvormen

  • Hoorcolleges om inzicht te krijgen in grondbegrippen als standaardlevensloop, keuzebiografie. modernisering, humanisering en vorming        
  • Werkgroepen om leervragen over de literatuur te bespreken en, aan de hand van de gelezen theorie, in gesprek met elkaar over de interactie tussen de eigen identiteitsontwikkeling en institutionele factoren. Ter voorbereiding op het tentamen oefenen we in de werkgroepen tevens het beschrijven van relaties tussen de stof, eigen ervaringen en de gelezen laatmoderne biografie.
TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkgroep
NaamRol
Martien SchreursCoördinator