Academische arbeidsmarktgerichte vaardigheden 1

Code
B1-AAV1A
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024
Coördinator
Marco Otten

Vaardigheden die van belang zijn bij het sociale functioneren als academicus heb je ook al nodig in de studie zelf. Om goed mee te kunnen doen in UvH-werkgroepen, -projecten en -colleges is het bijvoorbeeld nodig om je woord te kunnen doen in een discussie, om goed te kunnen luisteren, iets te kunnen uitleggen, om een referaat te kunnen verzorgen over literatuur, om te reflecteren over de eigen ontwikkeling, je te oriënteren op de arbeidsmarkt en om adequaat om te gaan met teksten. In het eerste jaar maken we een begin met het trainen van deze vaardigheden. Deelname is verplicht.

In het eerste jaar bestaat het onderwijsonderdeel B1-AAV1 Academische arbeidsmarktgerichte vaardigheden uit vijf practica:

1 Groepswerk (GW). Dit practicum is gericht op verantwoordelijk en deskundig deelnemen aan een werkgroep. We behandelen beginselen van groepsdynamica en oefenen in het beïnvloeden van groepsgesprekken qua inhoud, vorm en klimaat.

2. Presenteren (PR). In dit practicum gaat het in eerste instantie om het overdragen van een boodschap naar een ‘publiek’. Hoe kun je dat zo effectief en inspirerend mogelijk doen? We staan stil bij voorbereiding, aanpak, stijl, werkvormen en hulpmiddelen. Ook hier denken we dit jaar vooral aan toepassing in werkgroepen, zoals bij het verzorgen van een literatuurreferaat.

Na afloop van deelname aan B1-AAV1 Academische arbeidsmarktgerichte vaardigheden 1 volgens de eisen kan de student:

1. Voldoen aan de doelstellingen en beoordelingscriteria voor de verschillende vakken binnen dit AAV onderdeel (eindtermen 3b, 4b).

2. Verbindingen leggen tussen de in de verschillende AAV vakken behandelde vaardigheden, kennis, literatuur en persoonlijke doelen (eindtermen 3b, 4b).

3. Verbindingen leggen tussen de in de verschillende AAV vakken behandelde vaardigheden en kennis en minimaal 1 persoonlijk thema dat een rol heeft gespeeld tijdens de AAV vakken (eindtermen 3b, 4b).

4. Beschrijven wat je nog te leren hebt als humanisticus (eindterm 5).

Geen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Dit studieonderdeel is zowel academisch en levensbeschouwelijk als arbeidsmarktgericht van karakter.

- Waar het oefenen van de vaardigheden betreft zowel academische als arbeidsmarktgerichte vorming;

- Levensbeschouwelijke vorming vindt deels plaats in de reflectie op deze vaardigheden.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

De studenten verwerven in dit eerstejaars studieonderdeel elementaire vaardigheden voor de humanistiek. Deze vaardigheden (presenteren en groepswerk,) kunnen worden toegepast in andere studieonderdelen binnen Ba1 en vormen de opmaat tot B2-AAV2, waar sprake is van verdere verdieping en verbreding van deze vaardigheden.

Werkvormen

De plenaire theoriebesprekingen beogen overdracht en verdieping van kennis en inzicht. De practica zijn bedoeld voor verwerking en praktische toepassing van de stof en het aanleren van vaardigheden.

Voor de voorbereiding en deelname aan de practica wordt van studenten een grote mate van zelfwerkzaamheid gevraagd. Tegelijkertijd reiken de practica de studenten ook middelen aan tot het ontwikkelen van een meer autonome, zelfsturende (beroeps- en) studiehouding.

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS
TitelToetsvormStudielastPeriodeVerplicht
Basics jaar 11,88ECTSJa
Groepswerk jaar 11,88ECTSJa
Presenteren jaar 11,88ECTSJa
Portfolio AAV jaar 11,88ECTSJa
NaamRol
Marco OttenCoördinator
Sylvie de KubberDocent
Noortje BotDocent
Femke KeerenDocent
Marco OttenDocent