In dit vak staat humanisering van de publieke sector centraal. We behandelen dehumaniserende praktijken die daarin plaatsvinden, zoals de Toeslagenaffaire en waardigheidsschendingen in de bijstand. En we onderzoeken mogelijkheden voor humanisering van publieke organisaties. Humanisering zal worden beschouwd in relatie tot de positionering van de organisatie in het externe krachtenveld, maar ook in relatie tot het interne krachtenveld waarbinnen het werk in de publieke sector verricht wordt.
Het externe krachtenveld bestaat onder meer uit gemeentelijke en landelijke overheden, belangenorganisaties, beroepsverenigingen en ombudsmannen. Het interne krachtenveld bestaat uit de publieke dienstverleners, met aan de ene kant hun managers, bestuurders en toezichthouders en aan de andere kant hun (vermeend) mondige cliënten.
De theorie die we in dit vak behandelen betreft de publieke sector in het algemeen, maar we passen deze toe in een onderzoeksvoorstel dat geschreven wordt in opdracht van een specifieke publieke sector organisatie.
Dit vak kent een theoretische leerlijn en een praktische leerlijn. In de theoretische leerlijn maken studenten in hoorcolleges en werkgroepen, kennis met theorie over de publieke sector, professionaliteit, humanisering en beleid, die bruikbaar is voor hun collectieve onderzoeksopdracht en getoetst wordt in een tentamen.
In de praktische leerlijn maken studenten in teamverband kennis met de gastorganisatie, werken zij samen aan een voorstel voor een opdrachtonderzoek en reflecteren zij met elkaar onder begeleiding van een docent op de dilemma’s die onderzoekers daarin tegenkomen. Deze ervaringen dragen bij aan de ontwikkeling van hun onderzoeks- en adviesvaardigheden.
De theoretische leerlijn:
De praktische leerlijn:
Na afloop van deelname aan B3-HUM5 Humanisering en de Publieke Sector 1 volgens de eisen kan de student:
Verplicht: Bachelor leerjaar 1.
Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
B3-Hum5 draagt bij aan arbeidsmarktgericht een academische vorming door veelvuldige oefening in overleggen met een opdrachtgever en daarbij het bewaken van de wetenschappelijke kwaliteit van het werk, beoordeeld worden op resultaat door een externe partij en door meer inzicht in het reilen en zeilen van een publieke sectororganisatie.
Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Het vak ‘Humanisering en de publieke sector’ bestaat uit twee samenhangende delen: B3-HUM5 en B3-HUM6. In B3-HUM5 ontwikkelen studenten een onderzoeksvoorstel dat ze ten uitvoer brengen tijdens B3-HUM6.
De rode draad in beide vakken is een adviesgericht onderzoek, dat studenten in teamverband uitvoeren bij een gastorganisatie. In deel 1 van dit traject ligt de focus op kennismaking met de gastorganisatie, het overeenkomen van een onderzoeksvraag met de organisatie en theorie bestuderen die verband houdt met humanisering van de publieke sector. Door deze opzet van dit vak leren studenten theorie over de publieke sector, professionaliteit en humanisering toe te passen in de praktijk. Daardoor verdiepen zij niet alleen hun theoretische kennis en onderzoeksvaardigheden, maar werken ook aan hun professionele vorming als humanisticus.
De modules B3-HUM5 en B3-HUM6 brengen de verschillende leerlijnen uit de bachelor Humanistiek samen. In de Humaniseringslijn staat de vraag ‘wat is goed samenleven?’ centraal en in de Zingevingslijn ‘wat is goed leven?’. In B3-HUM5 en B3-HUM6 onderzoeken we hoe de publieke sector kan bijdragen aan goed leven en goed samenleven. Die zoektocht geeft antwoord op de vraag ‘wat is goed werk?’.
B3-HUM5 doet een beroep op de onderzoeksvaardigheden die studenten in de eerstejaars modules B1-ONDZ1 en B1-ONDZ2 aangeleerd hebben, maar ook op veel van de vaardigheden die zij in de AAV-lijn hebben geleerd, zoals groepswerk en presenteren. Inhoudelijk bouwt B3-HUM5 voort op theorieën over in- en uitsluiting die centraal stonden in B1-HUM2 en de conceptualisering van humanisering in psychologische theorie die behandeld is in B2-ZIN3. Een goed begrip van ethiek (opgedaan in B2-HUM4) is nodig voor het analyseren van ethische dilemma’s van professionals.
Werkvormen
(Online) hoorcolleges en (online) werkgroepen.