Filosofie in de Humanistiek

Code
B1-ZIN2
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2023-2024, Periode 3 2024-2025
Coördinator
Christoph Henning

Omschrijving

Dit studieonderdeel biedt een inleiding in de filosofie als deeldiscipline van de humanistiek. Dit debat wordt bestudeerd en ge­re­construeerd aan de hand van primaire filosofische bronteksten. Humanisme en filosofie delen een lange geschiedenis, maar niet elk humanisme is een filosofie, en niet elke filosofie is humanistisch. Het doel van deze les is dan ook om een ​​overzicht te geven van de geschiedenis en de systematiek van een humanistische filosofie. We starten vanuit het niet-westerse denken en bekijken ons onderwerp voortdurend vanuit een mondiaal perspectief. 

Een begin met de mondiale intellectuele geschiedenis

Het humanisme is niet voortgekomen uit de westerse filosofie. Het was echter ook niet vanzelfsprekend – het is een radicale zelfreflectie die vaak wordt uitgelokt in tijden van crises, wanneer mensen onder druk de betekenis van alles moeten heroverwegen: waarvoor leven we, wat is de betekenis van de politiek, Wat zijn, in het licht van ons dagelijkse streven, de meest relevante waarden, en hoe kunnen we onze partijdigheden en conflicten als leden van deze of gene clan overwinnen? Door de filosofieën van het oude China en India te bespreken, beginnen we deze les met een overzicht van niet-westerse filosofieën van het humanisme die vandaag de dag nog steeds behoorlijk inspirerend zijn, vooral omdat ze de mens niet zo radicaal van de natuur scheidden als de westerse Verlichting soms zou hebben gedaan.

Tot nu toe in het posthumanisme

Hierna bezoeken we belangrijke debatten uit de oudheid, de renaissancefilosofie (en de geboorte van het antikoloniale denken), de Verlichting, de marxistische filosofie, Nietzsche, Hannah Arendt en het posthumanisme. Voor sommige auteurs is het humanisme een zondebok geworden voor al het kwaad waartegen het zich ooit verzette: kolonialisme, onderdrukking van vrouwen en minderheden, ecologische vernietiging. Als we deze beweringen voor waar aannemen (en Nietzsche volgen), lijken de zaken alleen maar beter te worden zodra we ‘de mensheid voorbijgaan’. Dit is echter een twijfelachtige bewering, niet alleen omdat er met deze technofilie veel risico's en blinde vlekken gepaard gaan, maar ook omdat het beeld van de mensheid in deze polemieken op een vreemde manier gereduceerd lijkt. In het licht hiervan hebben veel auteurs de laatste tijd geprobeerd een versie van het humanisme uit te werken die de terechte kritiek op de antropocentrische zorgeloosheid kan weerleggen, zonder haastig de ‘ware menselijke rijkdom’ (Marx) weg te geven voor een stevige technologische linzenstoofpot of retorisch vuurwerk. post-alles. In deze les zullen we een filosofisch humanisme voor de 21e eeuw kritisch bespreken en reconstrueren.

Bronteksten

De bronteksten in dit vak bouwen op elkaar voort. Ze vormen een samenhangend filosofisch debat over de menselijke existentie, waarbij het individu op zeer verschillende manieren wordt opgevat.

Leerdoel

Na afloop van deelname aan B1-ZIN2 Filosofie in humanistiek volgens de eisen (hoorcolleges, werkgroepen, zelfstudie) kan de student: 

  1. Filosofische teksten classificeren en begrijpen.
  2. De betekenis van de humanistische filosofie in het bijzonder interpreteren vanuit de maatschappelijke context en deze onderscheiden van alternatieve benaderingen.
  3. Wees reflectief over de belangrijkste waarden van het humanisme.
  4. Ontwikkel een onafhankelijk oordeel over de kritische debatten over de relatie tussen humanisme en benaderingen als feminisme, postkolonialisme, actornetwerktheorieën en posthumanisme. 

Entreevoorwaarden

Gewenst: B1-ZIN1 - Inleiding theorie en geschiedenis van de levensbeschouwing.

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Sarah BakewellHumanly Possible: The great humanist experiment in living (2023)Ja

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel is vooral (1) levensbeschouwelijk en (2) academisch van karakter:

  1. Bronnen en herbronnen zijn sinds de renaissance typisch voor humanisme; daarenboven is filosofie in meerdere opzichten verwant aan humanisme;
  2. Verder wordt in dit studieonderdeel ervaren dat kennis gesitueerd en contextueel is, en altijd het voorlopige resultaat is van wetenschappelijk en maatschappelijk debat.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

De studenten verwerven in dit eerstejaars studieonderdeel elementaire kennis van de filosofie – als deeldiscipline van de humanistiek. Dit stelt hen in staat deze kennis in het vervolg van de opleiding uit te breiden en te verbinden met andere deeldisciplines van de humanistiek en met relevante praktische toepassingen, in het bijzonder met betrekking tot zingevingskwesties. Het onderdeel legt een basis voor B2-HUM4: Ethiek, B2-ZIN4a: Geschiedenis van het humanisme, B2-ONDZ5: Filosofisch onderzoek, en B3-BT: Bachelor thesis.

Werkvormen

In het werkboek van dit studieonderdeel wordt verantwoord waarom de filosofische kennis hier wordt verworven uit de gezamenlijke studie van primaire bronteksten. De maandagse hoorcolleges (van drie uur) bieden, waar mogelijk ondersteund door audiovisueel materiaal, wekelijks een systematische en context-gevende introductie op de die week behandelde denker(s) en de te bestuderen tekst(en). In de donderdagse werkgroepen ligt de nadruk op de bestudeerde teksten.

Onderdeel van

TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Christoph HenningCoördinator
Laurens ten KateDocent