Dit vak is de eerste stap in de doorlopende lijn binnen de Master BKS: Methoden van Onderzoek, Stage, Thesis.
In dit studieonderdeel ontwikkelt de student een wetenschappelijk onderbouwde onderzoeksopzet voor de onderzoeksstage. Daartoe verdiepen studenten zich doormiddel van literatuur, hoorcolleges, workshops en gastsprekers in verschillende onderzoekdesigns en methoden van dataverzameling en data-analyse.
Daarnaast werken studenten groepsgewijs aan een reflectieportfolio, waarin ze verslag doen van groepsopdrachten rondom ethische kwesties, alternatieve onderzoekscenario’s en gesprekken met ervaren onderzoekers.
Gezien het multidisciplinaire karakter van de opleiding en de gerichtheid op een brede waaier aan maatschappelijke doelgroepen en stakeholders (burgers, professionals, bestuurders, instituties), biedt dit vak naast een generieke aanpak ruimte voor keuze en specialisatie. Het accent op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek biedt mogelijkheden om de onderzoeksbenadering af te stemmen op relevante maatschappelijke werkvelden.
Het vak omvat colleges, workshops en gastsprekers over diverse onderzoekbenaderingen en designs – zoals interpretatief onderzoek, mixed methods, surveyonderzoek, case studies, interventie- en evaluatieonderzoek – zodat studenten deze kunnen relateren aan hun te ontwikkelen onderzoeksopzet. In dit kader maakt de student eveneens kennis met de principes van onderzoekethiek en datamanagement en de toepassing daarvan in hun stageonderzoek.
Studenten werken vervolgens hun eigen onderzoeksopzet uit via workshops gewijd aan concrete methoden, zoals: (participatieve) observatie; vragenlijstconstructie; responsieve evaluatie; open interviews (semi-gestructureerd, fenomenologisch, expert, focusgroep); en kwalitatieve inhoudsanalyse (thematisch of narratief, m.b.v. ATLAS.ti). Deze onderdelen bieden ruimte voor differentiatie zodat studenten zich bij de uitwerking van hun onderzoeksopzet kunnen toeleggen op passende methoden.
De uiteindelijke individuele onderzoeksopzet omvat een - bij het gekozen maatschappelijke domein en stage-organisatie aansluitende – probleem-, doel- en vraagstelling, een inhoudelijke operationalisatie op hoofdlijnen, een uitgewerkt dataverzamelings- en analyseplan, een datamanagementplan en een ingevulde aanvraag voor ethische toetsing.
Na afloop van deelname aan Methoden voor BKS volgens de eisen kan de student:
Gewenst: Actieve kennis van sociaalwetenschappelijke onderzoeksmethoden op bachelorniveau.
Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt bij aan de academische vorming van studenten. Het betreft met name de vorming van de student als empirisch onderzoeker in een praktijkgerichte en multidisciplinaire context.
Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Het studieonderdeel onderwijst studenten in methoden en de ontwikkeling van een onderzoeksopzet voor de navolgende onderzoekstage (periode 3). De onderwezen methoden wordt toegepast, plenair en via individuele specialisaties, op thematiek m.b.t. burgerschap, ethische professionaliteit en educatie, zoals behandeld in de overige 3 vakken in periode 1 en 2.
Werkvormen
Hoorcolleges, werkcolleges, werkgroepen, practica.
De hoorcolleges beogen overdracht en verdieping van kennis en inzicht aan de hand van verplichte literatuur en het bieden van instructies voor het opzetten van een onderzoeksopzet.
De werkcolleges en werkgroepen zijn bedoeld voor verdere verwerking en praktische toepassing van de stof. In de practica worden dataverzamelings- en analysevaardigheden geleerd en geoefend.
Relatie theorie-praktijk
Dit vak legt een accent op praktijkgericht wetenschappelijk onderzoek en past methoden toe op relevante maatschappelijke velden. Meer specifiek ontwikkelen studenten een onderzoeksvoorstel welke wordt benut voor de onderzoekstage in een voor de organisatie relevant onderzoek.
Relatie onderwijs-onderzoek
De onderzoeksmethoden in dit vak worden onderwezen met het oog op toepassing binnen onderzoek naar Burgerschap Educatie en professionaliteit zoals dit onder meer wordt uitgevoerd door UvH-staf. Daarbij bereidt dit vak voor op toepassingen binnen het afstudeeronderzoek welke doorgaans aansluiten bij onderzoekthema’s van UvH-staf.
Mogelijkheid tot specialisatie
Studenten kunnen hun eigen onderzoekopzet kiezen en uitwerken m.b.t. specifieke taken in of aspecten van het uit te voeren onderzoek. Bij de inhoudelijke uitwerking en methodologische benadering kunnen studenten hun eigen specialisatie bepalen.
Bovendien kunnen studenten zich nader in bepaalde methodes van dataverzameling- en verwerking toespitsten specialiseren via aangeboden workshops.