Het studieonderdeel bestaat uit het zelfstandig, maar onder begeleiding verrichten van een empirisch, kwalitatief onderzoek en het schrijven van een verslag van dat onderzoek in de vorm van een afstudeerscriptie. Het te verrichten onderzoek bouwt voort op het voorafgaande stageonderzoek. In het masterthesisonderzoek worden alle stappen van het onderzoeksproces doorlopen, van probleemstelling tot rapportage.
Via de bibliotheek en via deze link zijn scripties toegankelijk voor geïnteresseerden binnen en buiten de UvH.
Na afloop van de masterthesis volgens de eisen heeft de student de volgende leerdoelen behaald:
Verplicht: MO-BKS deelgenomen.
Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Dit studieonderdeel draagt bij aan de academische, levensbeschouwelijke en beroepsgerichte vorming van studenten.
Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De masterthesis is het sluitstuk van de opleiding waarin eerder gevolgde inhoudelijke en methodologische studieonderdelen samenkomen.
Werkvormen
Introductiebijeenkomst, workshop peer feedback, zelfstudie, individuele/groepsbegeleiding, peer feedback bijeenkomsten, presentatie.
Naast individuele begeleiding en/of begeleiding in kleine groepjes, neemt de student bij de start van het traject deel aan vier (drie verplichte) bijeenkomsten: een plenair, introducerend werkcollege over het masterthesistraject en een workshop over peer feedback en schrijfondersteuning.
Als afsluiting van het masterthesistraject is er een vijfde verplichte, plenaire bijeenkomst waarin in studenten hun verrichte onderzoek presenteren.
Relatie theorie-praktijk
De mastertheses bouwen in de meeste gevallen voort op de onderzoeksstage welke is verricht bij een organisatie binnen een voor de opleiding relevant beroepsveld. De meeste theses betreffen wetenschappelijk praktijkgericht onderzoek.
Relatie onderwijs-onderzoek
De masterthesis wordt geschreven over thema’s die relevant zijn voor - dan wel voortkomen uit - onderzoek van de wetenschappelijke staf naar relaties tussen burgerschap en humanisering van organisaties en relaties tussen (burgerschaps)vorming en ethische kwaliteiten van educatieve professionals.
Mogelijkheid tot specialisatie
Studenten kiezen een eigen focus, in de meeste gevallen als vervolg op de eerder gekozen stage. Bij de inhoudelijke uitwerking en methodologische benadering kunnen studenten hun eigen specialisatie bepalen, zolang dit binnen de expertise valt van een begeleider.