Inleiding in de wetenschap en kwalitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek

Code
PM-30
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 1 2024-2025
Coördinator
Mienke van der Brug

Omschrijving

De studie humanistiek is een wetenschappelijke opleiding, maar wat betekent dat precies? In deze cursus maken studenten aan de hand van activerend onderwijs kennis met enkele belangrijke kenmerken van wetenschap en sociaalwetenschappelijk onderzoek. Tevens worden  kwalitatieve en kwantitatieve benaderingen binnen het sociaal wetenschappelijk onderzoek en de belangrijkste verschillen daartussen verkend. Ook wordt kennis gemaakt met historisch en filosofisch (hermeneutisch) onderzoek en wordt ingegaan op het belang van theorie en de diverse wetenschapsopvattingen en de onderliggende aannames van diverse onderzoeksmethodes gehanteerd in de sociale wetenschappen. Daarnaast wordt bekeken wat de verschillende stappen zijn die in de praktijk van het wetenschappelijk onderzoek gezet worden.

Als onderdeel daarvan wordt verkend hoe in teksten, m.n. wetenschappelijke teksten, een goede argumentatie wordt opgesteld en hoe men zwakke of ondeugdelijke argumentaties kan herkennen en voorkomen. Dit argumenteren wordt in het vak toegepast in lees- en schrijfopdrachten. In de bijeenkomsten over Wetenschappelijk Lezen en Schrijven (WLS) oefenen studenten met het actief lezen en samenvatten van wetenschappelijke teksten, leren ze hoe ze relevante wetenschappelijke literatuur kunnen vinden en leren ze een kort essay over een zelfgekozen onderwerp te schrijven gebaseerd op een korte literatuurverkenning.

Leerdoel

Na afloop van deelname aan B1-ONDZ1: Inleiding in de Wetenschap en Sociaalwetenschappelijk Kwalitatief Onderzoek volgens de eisen, kan de student:

  1. Belangrijke kenmerken van de wetenschap en wetenschappelijk onderzoek beschrijven en daarbij verschillen herkennen tussen de diverse disciplines in de humanistiek (eindterm 1a).
  2. Fundamentele wetenschapsfilosofische opvattingen beschrijven en de belangrijke verschillen tussen deze opvattingen in eigen woorden uitleggen (eindterm 1a).
  3. Fundamentele verschillen tussen kwalitatief- en kwantitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek herkennen en de belangrijke verschillen tussen deze opvattingen in eigen woorden uitleggen (eindterm 1a, 3a).
  4. De belangrijkste kenmerken van kwalitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek beschrijven en beargumenteren in wat voor soort onderzoek een kwalitatieve benadering bij uitstek geschikt is (eindterm 1a, 3a).
  5. Een kernboodschap of kernbevinding in een wetenschappelijke publicatie herkennen en de argumentatie beschrijven die de basis vormt van de kernboodschap of kernbevinding (eindterm 4a).
  6. Relevante wetenschappelijke literatuur zoeken en raadplegen bij een gekozen onderwerp (eindterm 4a).
  7. Een goed beargumenteerd essay schrijven waarin op zorgvuldige wijze wetenschappelijke literatuur wordt gebruikt en welke voldoet aan de publicatievereisten (eindterm 4a).

Entreevoorwaarden

Geen

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Neuman, W.L.Social Research Methods: Qualitative and Quantitative Approaches978-1-292-02023-5Ja
Van Dijk, MAcademisch schrijven en presenteren. Een stapsgewijze aanpak (1e druk)9789086598687Ja

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarkt-gerichte en academische vorming

Dit vak draagt met name bij aan de academische vorming van studenten: studenten krijgen inzicht in wetenschap en methoden van kwalitatief en kwantitatief onderzoek. Daarnaast maken studenten zich de beginselen van het wetenschappelijk lezen en schrijven eigen.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Verticale samenhang binnen Bachelor 1
Het vak sluit direct aan op het vak ’Methoden van kwalitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek en praktijkgericht onderzoek’, dat in periode 2 wordt gegeven en waarin een verdere verkenning van kwalitatief sociaalwetenschappelijk onderzoek plaats vindt. In dat vak gaan studenten concreet aan de slag met het toepassen en uitvoeren van kwalitatief onderzoek.

Verticale samenhang binnen bacheloropleiding
Dit vak biedt kennis en vaardigheden die noodzakelijk zijn om wetenschappelijk onderzoek te onderscheiden, te begrijpen en uit te voeren. De combinatie van vakken (B1-ONDZ1, WLS & BiVa) biedt studenten een basis om de leeronderzoeken in het eerste en tweede jaar en uiteindelijk de bachelorthesis succesvol te kunnen afronden.

Horizontale samenhang binnen Bachelor 1
Het vak leert studenten om wetenschappelijke teksten actief en kritisch te lezen. Deze vaardigheid helpt studenten bij het leren studeren voor andere vakken. Daarnaast maken studenten zich de beginselen van het wetenschappelijk lezen en schrijven eigen.

Werkvormen

Hoorcollege, werkgroepen en practica.

De hoorcolleges beogen, middels vormen van activerend en blended onderwijs, overdracht en verdieping van kennis en inzicht aan de hand van verplichte literatuur. Het accent ligt daarbij op verschillende disciplines en vormen van onderzoek die belangrijk zijn voor de humanistiek. Interactieve en activerende werkvormen binnen het hoorcollege zorgen voor verdere verwerking en praktische toepassing van de stof.

In de werkgroepen WLS oefenen studenten actief in Wetenschappelijk Lezen en Schrijven en ontvangen instructies en peer- en docentfeedback m.b.t. de schrijfopdrachten.

In de trainingen Bibliotheekvaardigheden in de Universiteitsbibliotheek oefenen studenten in het zoeken en raadplegen van relevante literatuur over een zelfgekozen onderwerp.

Onderdeel van

TitelStudielast
Premaster30 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep
  • Werkcollege

Docenten

NaamRol
Mienke van der BrugCoördinator
Alistair NiemeijerDocent