Deze module richt zich op de relatie tussen levensbeschouwingen en de grote maatschappelijke vragen, zoals sociale polarisatie en duurzaamheidsvraagstukken. De leidende vragen zijn: Welke visie hebben de verschillende levensbeschouwingen op het goede, duurzame leven voorbij de polarisatie? Kunnen zij ons inspiratie bieden in een verdeelde cultuur en een vervuild milieu?
Het startweekend vormt de basis van deze module. Naast kennismaking en persoonlijke (coachings)gesprekken verdiep je je in de snelle transformatie van het levensbeschouwelijke landschap in Nederland. Tijdens het weekend gaan we in op het vinden van zin in je persoonlijke leven in een snel veranderende samenleving. Thema’s als (super)diversiteit, etnisch en levensbeschouwelijk pluralisme, en multiple religious belonging - het combineren van elementen uit verschillende tradities - komen aan bod. Je formuleert een eigen trage vraag - een vraag die voor jou persoonlijk relevant is en waarmee je gedurende de module aan de slag gaat.Tijdens vijf thematische onderwijsdagen verdiep je je in de levensbeschouwelijke tradities van het Christendom, Boeddhisme, Islam, Humanisme en Jodendom. Je onderzoekt hoe deze tradities betekenis geven aan het goede, duurzame leven en wat zij bijdragen aan maatschappelijke en ecologische vraagstukken. Theoretische uiteenzettingen en voorbeelden uit de praktijk gaan daarbij hand in hand.In deze module ontwikkel je vaardigheden om te reflecteren op en je te positioneren ten opzichte van levensbeschouwelijke tradities. Je werkt aan een persoonlijk portfolio waarin je je trage vraag verbindt met inzichten uit de behandelde tradities en de praktijk. Tijdens de excursies maak je kennis met maatschappelijke initiatieven die geïnspireerd zijn door levensbeschouwelijke tradities, waardoor je leert hoe deze tradities een concrete bijdrage leveren aan onze samenleving op het gebied van duurzaamheid en polarisatie. Je leert interlevensbeschouwelijke dialoogvaardigheden om je persoonlijke en professionele handelingsbekwaamheid te bevorderen, onder andere door deel te nemen aan gesprekken over polarisatie-gevoelige thema’s.
In deze module doen studenten specifieke kennis op over levensbeschouwingen en wordt primair ingezet op het ontwikkelen van transferable skills. Dat betreft het kritisch analyseren (leerdoel 2), evalueren (leerdoel 4 en 5) en presenteren (door middel van groepsopdracht 1). Daarnaast beoogt de module vanuit inter-levensbeschouwelijk denken en handelen bij te dragen aan de interculturele competenties van studenten.
Na afloop van de module BKV-10:
Dit keuzevak is zowel toegankelijk voor bachelorstudenten aan de Universiteit voor Humanistiek als externe bachelorstudenten (bijvakkers, geen contractanten). Zie hier voor aanmelding voor bijvakkers.
Er zijn 10 plekken voor UvH bachelorstudenten en 10 plekken voor externe bachelorstudenten. Voor beide groepen wordt een wachtlijst bijgehouden. Eventueel openstaande plekken worden na sluiting toebedeeld aan de andere groep als daar een wachtlijst voor is.
WerkvormenDe module maakt gebruik van de volgende leeractiviteiten:
Extra KostenStudenten die niet ingeschreven zijn bu UvH of TUU betalen € 100,- voor deelname aan het startweekend.
Voor meer informatie over deze cursus neem contact op met Huib Pruymboom: huib.pruymboom@uvh.nl