Educatieve activiteiten in de context van geestelijke verzorging

Code
HUM3-K30
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2025-2026
Coördinator
Marco Otten

Omschrijving

Geestelijk verzorgers zijn doorgaans niet alleen betrokken bij de individuele begeleiding van professionals, bewoners en (jong)volwassenen. Zij organiseren ook trainingen, workshops en cursussen. Denk aan de organisatie van een training aan huisartsen of verpleegkundigen rond het herkennen van levensvragen; of het aanbieden van een workshop aan militairen over (omgaan met) morele stress. Daarnaast coachen ze soms ook anderen (bijvoorbeeld collega's).

In dit studieonderdeel ga je aan de slag met het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van scholings-/educatieve activiteiten voor collega's en/of clienten binnen een geestelijke verzorgings context..  In de tweede helft van de module verzorgt iedere deelnemer een deel van het ontworpen onderdeel. Daarnaast orienteren we ons op de coachende rol van geestelijk verzorgers.

Leerdoel

Na deelname kunnen studenten

  • Een educatieve activiteit ontwerpen en uitvoeren en evalueren op basis van literatuur op het gebied van curriculumontwikkeling en betekenisvol onderwijs;
  • Beschrijven op welke wijze het educatieve activiteitenkunnen aansluiten/ingebed kunnen zijn bij andere GV-activiteiten.

Entreevoorwaarden

Gewenst: M1-EDU1

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Huybers, M.Hoe-boek voor de trainer. Een complete gids over leren, ontwerpen, begeleiden en zelfreflectie.9789462722583Ja
Dijk-Groeneboer, M. van et al.Handboek Vakdidactiek Levensbeschouwing en Religie9789462722583Ja

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Dit vak is vooral beroepsgericht van karakter: de theorie en vaardigheden die worden aangeleerd richten zich specifiek op het verzorgen van educatieve praktijken door GV’ers.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Dit vak beoogt kennis vaardigheden en attitude die in eerdere masteronderdelen zijn verworven toe te passen. In eerdere masteronderdelen verworven kennis en vaardigheden kunnen op een educatieve wijze vertaald worden via het ontwerpen, uitvoeren en evalueren van educatie.

Werkvovmen

Werkcolleges, simulatielessen, interactieve onderwijsvormen, casussen, werkgroepen, zelfwerkzaamheid. Deze werkvormen bieden de beste mogelijkheden om vaardigheden te oefenen.

Relatie theorie-praktijk

Studenten verbinden voor hun praktijk relevante theorieën met de eigen praktijk. Door uitwisseling over praktijkervaringen en werkvormen uit een variëteit aan beroepspraktijken tijdens de bijeenkomsten krijgen studenten ook inzicht in diverse educatieve praktijken en overeenkomsten en verschillen tussen deze educatieve praktijken.

Relatie onderwijs-onderzoek

Dit studieonderdeel wordt met name verbonden met het onderzoek van de themagroepen ‘Humanistische geestelijk verzorging studies voor een plurale samenleving’ en ‘Educatie’

Mogelijkheid tot specialisatie 

De mogelijkheid tot specialisatie is in dit vak beperkt.

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep
  • Werkcollege

Docenten

NaamRol
Marco OttenCoördinator