Extern onderwijs

Code
EO
Soort
Leerlijn
Studielast
0ECTS

In periode 3 & 4 van het tweede en het derde studiejaar van de bachelor is er 15 ECTS ruimte gereserveerd om onderwijs buiten de UvH te volgen. De vrije ruimte dient gevuld te worden met vakken op universitair niveau. Je kan je vrije ruimte inrichten door vakken te volgen aan een andere erkende universiteit in Nederland of aan een buitenlandse universiteit via een uitwisseling. Het is mogelijk om maximaal één bijzonder UvH studieonderdeel (7,5 ECTS) op te nemen in je vrije ruimte, zoals het mentoraat (BZB-10: activiteiten in de UvH organisatie) of student-assistentschap (BZB-20: assisteren bij UvH-onderwijs). 
Heb je vakken afgerond bij een andere universitaire studie vóór de start van de bachelor Humanistiek? Dan kan je een verzoek indienen bij de Examencommissie om vrijstelling te krijgen van de vrije ruimte.

Zoeken naar extern onderwijs
Begin tijdig, minimaal een half jaar voordat je vrije ruimte start, met je oriëntatie op extern onderwijs. Dit is belangrijk omdat de intekentermijnen en inschrijfprocedures per universiteit en faculteit verschillen en vroeger zijn dan de intekentermijnen op de UvH. De toelatingseisen, mogelijkheid tot inschrijving als bijvakstudent, en ECTS verdeling verschillen ook per vak en per universiteit.

Je kunt de vrije ruimte gebruiken om voor jezelf nuttige, waardevolle, interessante of noodzakelijke aanvullingen op je programma te maken. Daarbij kun je je laten leiden door je eigen voorkeur en belangstelling of de ingangseisen voor een masteropleiding die je later eventueel wilt gaan volgen. Er is inmiddels een enorm aanbod aan masteropleidingen aan de Nederlandse universiteiten beschikbaar.

Als je nog geen beeld hebt van waar je je vrije ruimte mee wil inrichten, bepaal dan eerst je focus: of je in Nederland of in het buitenland wil studeren, vervolgens aan welke universiteiten, en binnen welke faculteit of onderwerpgebieden. Kijk vervolgens naar het bijvak- en minoraanbod van de faculteit(en) in de periodes die voor jou beschikbaar zijn. Je kan altijd een afspraak met de studieadviseur maken voor hulp bij het keuzeproces. Ook geeft de studieadviseur in de eerste periode een voorlichting over de vrije ruimte binnen de bachelor.

Externe vakken aan de Universiteit Utrecht
Omdat de Universiteit Utrecht dichtbij is, hetzelfde onderwijsrooster en dezelfde ECTS structuur per vak hanteert, kiezen veel UvH studenten om hier bijvak(ken) te volgen. Je kan hier een overzicht vinden van de bijvakken en inschrijfprocedure per faculteit (let op: deze verschillen per faculteit). Hier vind je het minoraanbod van de Universiteit Utrecht, wat kan dienen als inspiratie. De volledige onderwijscatalogus van de UU vind je hier. Vragen over de inschrijfprocedure en het rooster richt je aan het studiepunt / onderwijsbalie van de faculteit waar het vak gegeven wordt. Inhoudelijke vragen over de vakken richt je aan de coördinator van het vak zelf.

Minor binnen de vrije ruimte
Een minor is een door de universiteit vastgesteld samenhangend pakket van vakken van doorgaans in totaal 30 ECTS. Binnen de bachelor Humanistiek heb je 15 ECTS aan vrije ruimte. Als je meer uitdaging zoekt, is er qua roostering in periode 3 & 4 in jaar 2 en jaar 3 ruimte om vakken te volgen, en zou je dus ook een minor kunnen volgen als de vakken binnen die periodes wordt aangeboden. Houd er wel rekening mee dat je de volledige minor niet kan laten opnemen in je onderwijspakket. Je kan wel een verklaring aanvragen bij de universiteit waar je de minor hebt gevolgd.

Extern onderwijs aan andere universiteiten
Hier vind je een overzicht van de pagina over bijvakonderwijs van verschillende universiteiten:

Toetsing
Heb je het externe onderdeel afgerond vraag dan een officieel uitslagbewijs aan bij de externe universiteit. Op het bewijs moet ten minste de naam van het vak, de omvang (aantal ECTS) en het cijfer vermeld staan. Vraag de onderwijsinstelling om het bewijs rechtstreeks te versturen naar de Studentenadministratie. Bij ontvangst zullen wij zorgen dat het onderwijs wordt opgenomen in je pakket van examenonderdelen.

In de OER is bepaald aan welke eisen het externe onderwijs dat je wilt inbrengen in je pakket van examenonderdelen moet voldoen. De belangrijkste bepalingen zijn:

  • Externe studieonderdelen moeten behoren tot het curriculum van een erkende universiteit en minimaal op bachelorniveau zijn afgerond. De studieonderdelen moeten altijd een andere inhoud hebben dan, of een verdieping zijn van, het onderwijs van het bachelorprogramma.
  • De examencommissie beoordeelt of het betreffende studieonderdeel wordt opgenomen in de vrije ruimte van je opleiding. In geval van twijfel over het niveau of mogelijke overlap van het studieonderdeel, dient de student contact op te nemen met de examencommissie, alvorens zich in te schrijven voor het betreffende onderdeel.

Bewijs Betaald Collegegeld
Om aan een andere universiteit vakken te kunnen volgen moet je je meestal inschrijven als bijvakstudent of als 'tweede studie'. Je hoeft daarvoor geen collegegeld te betalen als je kunt bewijzen dat je collegegeld aan de UvH betaalt. Daarvoor kun je een Bewijs Betaald Collegeheld (BBC) aanvragen via dit formulier. Ondervind je problemen bij het inschrijven aan een andere universiteit dan kun je je wenden tot Gerard Linde.

Vragen?

  • Voor vragen over de keuze van je onderwijs kan je terecht bij studieadviseur Carmen Alfayate Scott
  • Voor vragen over de eisen omtrent het inbrengen van je vrije ruimte in je pakket kan je terecht bij Gerard Linde.
  • Administratieve vragen over de vrije ruimte kan je terecht bij de Studentenadministratie.
TitelStudielast
Bachelor Humanistiek180ECTS