Ethische competenties in zorg en welzijnsinstellingen

Code
ZEB-20
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 4 2023-2024
Coördinator
Carlo Leget

Deze collegereeks laat de studenten kennismaken met verschillende methoden voor moreel beraad en laat de studenten reflecteren op de sterke en zwakke kanten van verschillende methoden vanuit zorgethisch perspectief. De collegereeks is opgezet langs twee lijnen:

  1. Een presentatie van zes benaderingen waarin ruimte voor morele reflectie wordt geopend, gedurende zes opeenvolgende weken.
  2. Een doorlopende kritische analyse van deze benaderingen door de bril van zes ‘critical insights’ uit de zorgethiek: handelen, betekenis, zorg, relationaliteit, lichamelijkheid en organisatie. De studenten worden ingedeeld in zes groepjes en ieder groepje bouwt gedurende de cursus een kijkraam om vanuit het centrale concept kritisch naar de methoden voor moreel beraad te kijken.

Tijdens de collegereeks oefenen de studenten met de drieslag meedenken, tegendenken en omdenken, en ontwikkelen ze een eigen visie op hoe een zorgethische methode voor moreel beraad er uit zou kunnen zien.

Na deelname kunnen studenten volgens de eisen:

  1. Morele vragen in zorg- en welzijnsinstellingen duiden vanuit een zorgethisch perspectief (eindtermen 1a, 1b).
  2. Verschillende vormen van ethische reflectie en de condities daarvoor binnen de institutionele context onderzoeken  en ontwikkelen vanuit zorgethisch perspectief (eindtermen 2a, 2b).
  3. Een bestaande ethische reflectiemethode toelichten en hanteren (eindtermen 1a, 1b, 2a en 2b).
  4. Ethische reflectiemodellen en de institutionele inbedding ervan analyseren en onderbouwd beoordelen en ontwerpen vanuit zorgethisch perspectief (eindtermen 3a, 3b).
  5. Een onderbouwde visie op ethische reflectie en de institutionele context daarvan geven, vanuit zorgethisch perspectief (eindtermen 3a, 3b, 4a en 5a).

Gewenst: ZEB-10

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Hans van Dartel, Bert Molewijk (red.)In gesprek blijven over goede zorg: Overlegmethoden voor ethiek in de praktijk€ 39,909789461055101Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
Beroepsgerichte en academische vorming

Korte toelichting samenhang andere onderdelen
Dit vak gebruikt inzichten uit ZEB 10 Zorgethiek een Inleiding (onderwijsblok 1) en sluit aan op het studieonderdeel ZEB 30 Zorgethiek en beleid ZEB (onderwijsblok 3).

Werkvormen
Het onderzoeksmatige karakter van dit vak komt tot uitdrukking in het zelfstandig en groepsmatig bestuderen oefenen, reflecteren en presenteren van de stof. Naast kleine blokken hoorcollege worden er vormen van ethische reflectie geoefend. De groepen presenteren hun gezamenlijke reflectie (= resultaten van hun groepswerk). Het afsluitende werkstuk (individueel essay) omvat eigen reflectie van de student.

Relatie theorie-praktijk
Er wordt veelvuldig gebruik gemaakt van de kennis van (formele en informele) praktijken van de deelnemende studenten en van de docenten en gastdocenten.

Relatie onderwijs-onderzoek
Gerelateerd aan onderzoek groep zorgethiek naar wat zorg tot goede zorg maakt.

Mogelijkheid tot specialisatie
Er is in deze cursus weinig mogelijkheid tot specialisatie. Er kunnen wel eigen accenten gelegd worden vanuit de eigen aangeleverde casus en de individuele eindopdracht.

  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Carlo LegetCoördinator
Carlo LegetDocent
Inge van NistelrooijDocent