Geestelijke verzorging biedt ondersteuning, begeleiding en advies bij levensvragen en ethische kwesties van personen, groepen en organisaties. Zij doet dit in heel diverse contexten: de zorg, justitie, politie, defensie, rampgebieden, luchthavens et cetera. Veel aandacht gaat daarbij uit naar de onontkoombare tragiek van het leven, die gegeven is met de eindigheid van het bestaan.
In deze module gaan we in op existentiële ervaringen en de contexten waarin deze zich voordoen, die te maken hebben met conflict en geweld in zowel manifeste/fysieke/verbale vormen, als in latente en daarmee minder zichtbare maar wel voelbare gedaanten. In deze module maken studenten kennis met theorieën over (de omgang met) conflict, macht en geweld; onderzoeken ze hun eigen gevoelens, gedachten en handelen in conflictsituaties; en leren ze vaardigheden die ze kunnen inzetten in de ondersteuning, begeleiding en advisering bij deze lastige kwesties van zowel individuelen, groepen als organisaties.
Na afloop van deze module zijn studenten in staat om:
Geen
Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming
De module draagt bij aan de academische en beroepsgerichte kennis en vaardigheden op het terrein van conflict en geweld. Het gaat dan om het begrip van conflict en geweld vanuit verschillende theoretische perspectieven en op verschillende dimensies (micro, meso, macro). Tevens leren studenten vaardigheden op het terrein van conflictbemiddeling, geweldloze communicatie, omgaan met macht en herstelrecht/ eigen kracht. Er vindt reflectie plaats op en ontwikkeling van de eigen verhouding tot macht, geweld en conflict; en de eigen levensbeschouwelijke kaders die daarmee samenhangen.
Korte toelichting samenhang andere onderdelen
De module bouwt voort op vakken in het eerste jaar (met name M1-BEG1, M1-BEG2 en M1-HUM3) en is aanvullend op de andere keuzemodulen in de master Humanistiek.
Werkvormen
De module maakt gebruik van (interactieve) colleges, practica en de bestudering van literatuur. Ook opdrachten in kleine groepen maken deel uit van de module.
Relatie theorie-praktijk
In de module wordt gewerkt met casuïstiek uit de praktijk van de (humanistisch) geestelijke verzorging en aanverwante humanistieke praktijken, als ook uit de samenleving.
Relatie onderwijs-onderzoek
De module is gerelateerd aan onderzoek in de leerstoelgroep Humanistisch Geestelijke Verzorgingsstudies voor een Plurale Samenleving.
Mogelijkheid tot specialisatie
Na afronding van de Master Humanistiek kunnen studenten zich verder bekwamen op dit terrein. De module biedt bijvoorbeeld een basis om zich verder te specialiseren in mediation bv. een certificaat als mediator behalen bij de daarvoor geëigende instituten.
Voor dit vak geldt een maximum aantal deelnemers. Om zeker te zijn van deelname is het advies om je zo spoedig mogelijk tijdens het intekentermijn in te schrijven.