Praktijkgericht Mixed Methods onderzoek

Code
M3-ONDZ3
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 1 2023-2024
Coördinator
Wander van der Vaart

Mixed methods komt in deze cursus aan de orde als een empirische onderzoekbenadering die bij uitstek past bij de humanistiek als interdisciplinaire wetenschap. De humanistiek onderzoekt thema’s vanuit geesteswetenschappelijk en sociaalwetenschappelijk perspectief en dit vereist een combinatie van methodische benaderingen. Mixed methods staat voor onderzoek waarin kwalitatieve en kwantitatieve methoden worden gecombineerd in één onderzoeksdesign en waarin bovendien de uitkomsten worden gekenmerkt door een expliciete integratie van kwalitatieve en kwantitatieve data. Deze benadering past goed bij humanistiek onderzoek. Enerzijds maken kwalitatieve benaderingen een diepgaande bestudering mogelijk van individuele percepties en ervaringen en de context waarin deze zich afspelen. Anderzijds kan met kwantitatief onderzoek inzicht gekregen worden in abstractere verbanden op populatieniveau en de sociaal-maatschappelijke en andere structurele componenten die daarbij een rol spelen. Door beiden op elkaar te betrekken kan inzicht verkregen worden in hoe bijvoorbeeld individuele zingeving wordt geconditioneerd door sociale of maatschappelijke omstandigheden, of welke impact zekere humaniserende interventies in een populatie kunnen hebben.

 

In dit vak richten we ons op de theorie en praktijk van mixed methods onderzoek. We verkennen diverse mixed methods designs en gaan in op kwaliteitscriteria die gelden voor onderzoek met dergelijk designs. Daarbij kijken we kritisch naar de betekenis van het gangbare onderscheid tussen ‘kwalitatieve’ en ‘kwantitatieve’ data. Dit doen we via de merged methods benadering, welke als specifieke variant van mixed methods zich richt op volledige integratie van beide soorten van informatie.

 

Naast bestudering van de theorie, verdiepen studenten zich via groepsopdrachten in de praktijk van de wetenschap. Studenten verkennen:

  • hoe in wetenschappelijke tijdschriften gepubliceerd mixed methods onderzoek zich verhoudt tot de collegestof (presentatieopdracht);
  • hoe de design- en analysefasen van een kwantitatief onderzoek zich verhouden tot mixed methods onderzoek (schriftelijke opdracht);
  • de analysefasen van een mixed methods onderzoek aan de hand van bestaande data uit een onderzoek naar geestelijke verzorging in Nederland (ATLAS.ti-practicum).

Toetsing vindt plaats via een tentamen over alle stof en een portfolio van de drie gemaakte groepsopdrachten.

Na afloop van deelname aan M3-ONDZ3 Onderzoek 3 volgens de eisen kan de student:

1. Verschillende wetenschapstheoretische visies die ten grondslag liggen aan mixed methods onderzoek kritisch analyseren en verwerken tot een nieuw gezichtspunt (eindtermen 3b, 4a);

2. Designs, dataverzamelingsmethoden en analysetechnieken evalueren op hun geschiktheid voor mixed methods onderzoek (eindterm 3b);

3. Een mixed methods onderzoeksopzet verbinden aan een kennisvraag uit een humanistiek werkveld (eindtermen 1b, 2a);

4. Kwantitatieve en kwalitatieve data op geïntegreerde wijze analyseren (eindterm 2c);

5. Een wetenschappelijk verantwoorde rapportage opstellen over uitgevoerde mixed methods opdrachten (eindtermen 2c, 4a).

Geen. Gewenst: M1-ONDZ1, M2-ONDZ2

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Creswell, J. W.A concise introduction to mixed methods research (2nd edition)Ja
Gobo, G., Fielding, N. G., La Rocca, G., & Van der Vaart, W.Merged Methods: A Rationale for Full IntegrationJa

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Dit studieonderdeel draagt bij aan de academische vorming van studenten. Het betreft met name de vorming van de student als empirisch onderzoeker in een praktijkgerichte en multidisciplinaire context.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Het studieonderdeel bouwt voort op M1-ONDZ1 en M2-ONDZ2. Het behandelt het samenbrengen van verschillende wetenschapstheoretische paradigma’s (vergelijk M1-ONDZ1) evenals het combineren van kwalitatieve (zoals in M2-ONDZ2) en kwantitatieve methoden van onderzoek.  Met de focus op design, dataverzameling en data-analyse complementeert dit vak de voorgaande twee studieonderdelen. Eveneens biedt het studenten een oriëntatie op diverse methoden die zij kunnen gebruiken in hun afstudeeronderzoek voor de masterscriptie.

Werkvormen

Hoorcolleges, werkcolleges, practica

Relatie theorie-praktijk

Het studieonderdeel verbindt zich waar mogelijk met de onderzoekspraktijk op de UvH. Tegelijkertijd worden de onderzoeksopdrachten in dit vak gericht op een maatschappelijk veld dat relevant is voor de professie van geestelijke verzorging.

Relatie onderwijs-onderzoek

Dit studieonderdeel over mixed methods sluit aan bij het multidisciplinaire karakter van het onderzoeksprogramma van de UvH. Studenten ontwerpen een onderzoek dat past bij een kennisvraag over een humanistiek werkveld zoals de geestelijke verzorging.

Mogelijkheid tot specialisatie

Binnen het kader van het op te zetten mixed methods onderzoek, kunnen studenten een keuze maken voor bepaalde methoden en inhouden waarin zij zich verder willen verdiepen.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Practicum
  • Werkcollege
NaamRol
Wander van der VaartCoördinator
Wander van der VaartDocent
Annemiek SchilpzandDocent