Verlies en Rouw

Code
M2-BVBEG5
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Geert Smid

Mensen krijgen in hun leven te maken met verschillende vormen van verlies. Rond verliezen is vaak sprake van rouw. Waarom en hoe rouwen mensen en wat helpt hen daarbij? Hoe hangt rouw samen met zingeving en levensbeschouwing? En welke zorg kunnen geestelijk verzorgers (in samenwerking met andere professionals) bieden bij rouw? Verlies en rouw worden tijdens deze cursus benaderd vanuit verschillende perspectieven en vakgebieden: filosofisch (existentieel, fenomenologisch), antropologisch (cultureel), theologisch/ levensbeschouwelijk, medisch-psychologisch, historisch en sociologisch (micro-, meso- en macroniveau). Vanuit de wetenschappelijke en professionele benadering van verlies en rouw is er steeds gelegenheid om op persoonlijke ervaringen te reflecteren, en vice versa.


De cursus omvat twee – met elkaar verweven – rode draden. Rouw rond overlijden van een dierbare, en passende zorg voor zingeving daarbij, vormt de eerste rode draad. Fenomenologie van rouw, existentiële aspecten en een raamwerk van betekenisgeving na verlies vormen het vertrekpunt. Anticiperende rouw bij terminale ziekte wordt besproken in de context van opvattingen over goed sterven en euthanasie. Rouw wordt beïnvloed door de omstandigheden van het overlijden, de relatie met de dierbare, individuele, sociale en culturele factoren. Bij omstandigheden van het overlijden wordt ook aandacht besteed aan traumatische omstandigheden in geval van overlijden door een ongeval, zelfdoding of geweld. 
De tweede rode draad van de cursus betreft verschillende vormen van “levend verlies”, waarbij het verlies niet samenhangt met overlijden van een dierbare. Daaronder vallen culturele rouw door migratie en oppressie, ecologische rouw, rouw als gevolg van ziekte en beperking. Daaronder valt ook “ambigu verlies”, waarbij een dierbare “weggaat zonder afscheid” zoals bij vermissing of “afscheid neemt zonder weg te gaan” als er sprake is van grote verandering bij een dierbare die daardoor niet meer is als voorheen. Ook binnen deze tweede rode draad wordt de vraag geadresseerd hoe zorg voor zingeving vorm te geven die past bij deze vormen van rouw. 

Vorm

De cursus biedt theoretische en ervaringsgerichte leermogelijkheden om het onderwerp te verkennen in een respectvolle leeromgeving. Leervormen zijn literatuur, discussie, werkgroepen, videomateriaal, interviews, gastsprekers.


Overzicht

  • Verlies, rouw en betekenisgeving
  • Verlies in de context van ziekte 
  • Anticiperende rouw, goed sterven en euthanasie
  • Rituele interventies rond sterven en rouw
  • Migratie en culturele rouw, ecologische rouw 
  • Rouw in de levensloop, in het gezin en op het werk
  • Morele stress
  • Ambigu en traumatisch verlies

Na voltooiing van de cursus ben je in staat om:

  1. Kritisch te reflecteren op theoretische perspectieven op verlies en rouw vanuit verschillende academische disciplines en concepten van rouw en rouwverwerking te gebruiken om het rouwproces uit te leggen;
  2. Interventies op het gebied van zorg voor zingeving bij rouw te beschrijven en kritisch te reflecteren op de toepasbaarheid ervan voor cliënten met uiteenlopende verlieservaringen, bijvoorbeeld:
    • behoeften, zorgen en problemen te identificeren die zich voordoen aan het einde van het leven, inclusief ethische, juridische en besluitvormingsproblemen en conflicten;
    • de impact te evalueren van rouw door overlijden van een dierbare en door “levend verlies” in diverse populaties;
    • risicofactoren voor traumatische of aanhoudende rouw te herkennen;
    • interventies te beschrijven en toe te passen die rouwenden en het rouwproces ondersteunen;
  3. Te reflecteren op je persoonlijke verliesgeschiedenis en veerkracht, waaronder de moed om kwetsbaar te zijn of lastige ervaringen in gesprek te brengen in sociaal steunende contexten, en de mogelijke invloed op het werken met cliënten.

Ingeschreven voor een opleiding van de Universiteit voor Humanistiek. Dit betekent dat dit vak niet toegankelijk is voor bijvakkers en contractanten.

Voor dit vak geldt een maximum aantal deelnemers. Om zeker te zijn van deelname is het advies om je zo spoedig mogelijk tijdens het intekentermijn in te schrijven.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Archie de Ceuninck van CapelleDocent
Mienke van der BrugDocent
Carmen SchuhmannDocent
Joanna WojtkowiakDocent
Anne GoossensenDocent
Annemieke KuinDocent
Geert SmidCoördinator