Zorgethiek en beleid in zorg en welzijnsorganisaties

Code
ZEB-31
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Pieter Dronkers

ZEB-31 verbindt zorgethische reflectie met de analyse van beleid en inzicht in recente beleidsontwikkelingen in het publieke domein, met een focus op de sectoren zorg en welzijn. In 2023-2024 wordt dit vak voor het eerst samen met het Master Humanistiek vak ORG-1 aangeboden. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om interdisciplinaire samenwerken te oefenen en om vanuit verschillende normatieve perspectieven en achtergronden beleid te analyseren. ZEB-31 en ORG-1 omvatten elk drie leerlijnen, waarvan er twee gezamenlijk worden aangeboden. De eerste verkent centrale ontwikkelingen in de verhouding tussen burgers, overheid en de markt sinds de jaren 1980 en de impact daarvan op het domein van zorg en welzijn. De tweede leerlijn is het leren uitvoeren van een beleidsanalyse met een focus op macht en (impliciete) normativiteit aan de hand van de What is the Problem Represented to be?-methode van Carol Bacchi. De derde leerlijn, specifiek voor ZEB-131, omvat zorgethische reflectie op beleid en beleidsontwikkelingen. Op die manier wordt zorgethiek als politieke theorie verder verkend.

  1. Recente beleids- en organisatieontwikkelingen in de publieke sector benoemen en begrijpen, met name binnen de domeinen zorg en welzijn. (1b)
  2.  Vooronderstellingen van (zorg)beleid reconstrueren, en analyseren met behulp van de What is the Problem Represented to  be?-methode en zorgethische inzichten. (1b, 2b, 4a)
  3.  Beleid binnen de domeinen zorg en welzijn analyseren in relatie tot recente beleidsontwikkelingen en actuele zorgethische theorievorming en daarover rapporteren. (2b, 3a, 3b, 4a)
  4. Een beargumenteerde visie op (zorg)beleid ontwikkelen aan de hand van zorgethische literatuur en laten zien wat mogelijke beleidsmatige consequenties en handelingsperspectieven zijn. (2b, 3a, 3b, 4a)

Gewenst (niet verplicht): ZEB-10 en ZEB-51

Het is niet mogelijk om mee te doen aan dit vak als master Humanistiek student, vanwege overlap met het vak HUM1-60: Ethiek en beleid voor een humane en zorgzame samenleving

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Academische en beroepsvoorbereidende vorming: vermogen tot analyse van beleidsdocumenten vergroten, vanuit zorginhoudelijke denkkaders. Leren om een beargumenteerde visie op goede zorg op te bouwen en als normatieve professional een bijdrage te leveren aan beleidsontwikkeling. Oefenen met samenwerken in een interdisciplinair team.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Inzet van het studieonderdeel is de kennis, het inzicht en één (analytische) vaardigheid te verwerven om met een zorgethische lens naar beleidskwesties op het gebied van zorg en samenleven te kunnen kijken.

Samenhang in geheel van het curriculum

De hoor- en werkcolleges vooronderstellen de kennis en het inzicht, aangeboden in het studieonderdeel van ZEB-10 en ZEB-51. Onderwerpen uit ZEB-31 kunnen worden hernomen in ZEB-70.

Werkvormen

Interactieve hoor- en werkcolleges, presentatie van analyses door kleine groepen.

Relatie theorie-praktijk

Beleidsnota’s uit het domein van zorg en welzijn zijn object van analyse; actuele beleidskwesties worden doordacht aan de hand van zorgethische critical insights.

 

Relatie onderwijs-onderzoek

De gepresenteerde inzichten staan in verband met lopend (zorgethisch) onderzoek dat momenteel met en naar zorg- en welzijnsorganisaties wordt uitgevoerd.

 

Mogelijkheid tot specialisatie

Binnen de groepsopdracht en de individuele opdracht kan men (groepsgewijs) eigen accenten leggen.

TitelStudielast
Master Zorgethiek en Beleid60ECTS
NaamRol
Pieter DronkersDocent
Femmianne BredewoldDocent
Evelien TonkensDocent
Pieter DronkersCoördinator