Toekomstige uitdagingen voor mens en humanisme

Code
HUM1-50
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2024-2025, Periode 3 2025-2026
Coördinator
Adrienne de Ruiter

Omschrijving

Als MA-student Humanistiek is de kans groot dat je vele jaren werkzaam zult zijn als humanistisch geestelijk verzorger of humanistisch deskundige. Dit vak richt zich op verschillende ontwikkelingen op het gebied van technologie en wetenschap waar we in de (nabije) toekomst mee te maken zullen krijgen en die van invloed zijn op ons denken over humanisme en wat het betekent om mens te zijn. Gentechnologie, (sociale) kunstmatige intelligentie, (zelflerende) algoritmes, deepfakes, platformisering en de ecologische crisis: de uitdagingen waar de mensheid op het moment voor staat zijn vergaand en complex. In dit vak reflecteren we op deze ontwikkelingen vanuit een filosofisch-ethisch perspectief. In de eerste week staan jullie zelfstandig stil bij de uitdagingen die jullie zien voor de toekomst en onderzoeken jullie hoe het humanisme in jullie ogen een rol kan spelen in het omgaan met deze uitdagingen. In de tweede week kijken we naar de relatie tussen ethiek, humanisme en technologie. In de daaropvolgende weken staan we iedere week stil bij een specifieke technologie of ontwikkeling. De focus ligt op thema’s die van belang zijn voor sectoren waar alumni vaak werkzaam zijn, met name de gezondheidszorg en de publieke sector. Op deze wijze draagt dit vak bij aan jullie academische, beroepsmatige en persoonlijke vorming als humanisticus in de veranderlijke samenleving van de 21e eeuw. 

Leerdoel

Na het succesvol afronden van HUM1-50 ‘Toekomstige uitdagingen voor mens en humanisme’ ben je in staat om:  

  1. Ethische implicaties van actuele en verwachte ontwikkelingen op het gebied van gentechnologie, (sociale) kunstmatige intelligentie, platformisering, algoritmes, deepfakes, de ecologische crisis en/of andere relevante thema’s die een uitdaging vormen voor ons denken over humanisme en de mens te identificeren, beschrijven en analyseren (eindtermen 1a, 1b, 2b, 3a). 
  2. Ethische theorieën en benaderingen te onderscheiden en in te zetten om de ethische implicaties van actuele en verwachte ontwikkelingen op het gebied van gentechnologie, (sociale) kunstmatige intelligentie, platformisering, algoritmes, deepfakes, de ecologische crisis en/of andere relevante thema’s die een uitdaging vormen voor ons denken over humanisme en de mens te beschrijven en analyseren (einddoelen 1a, 1b, 2a, 3a). 
  3. Een onafhankelijke, kritische houding te ontwikkelen tegenover de bestudeerde technologieën en ontwikkelingen aan de hand van de bestudeerde ethische theorieën, benaderingen en perspectieven  (einddoelen 1b, 2b, 3a, 4a). 
  4. De vergaarde theoretische kennis te vertalen naar inzichten over de impact die actuele en verwachte ontwikkelingen op het gebied van gentechnologie, (sociale) kunstmatige intelligentie, platformisering, algoritmes, deepfakes, de ecologische crisis en/of andere relevante thema’s die een uitdaging vormen voor ons denken over humanisme en de mens hebben op vragen rondom zingeving en humanisering in het licht van humanistische (begeleidings)praktijken (einddoelen 1a, 2b, 4a).  

Entreevoorwaarden

Geen

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Zie ItslearningNee

Opmerkingen

Academische vorming, beroepsvorming en persoonsvorming

Dit vak draagt op de volgende wijze bij aan de academische vorming, beroepsvorming en persoonsvorming van studenten: 

  1. Academische vorming: verkrijgen van academische kennis, formuleren van academische kritiek, leren van het ontwikkelen van academische argumentatie;
  2. Beroepsvorming: leren reflecteren op de ethische implicaties van actuele wetenschappelijke en sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen voor humanistische (begeleidings)praktijken;
  3. Persoonsvorming: ontwikkelen van een reflectieve houding ten opzichte van complexe ethische thema’s in de samenleving.  

Samenhang met andere vakken in de MA Humanistiek

Dit vak hangt samen met verschillende andere vakken in de master. Het bouwt voort op de kennis opgedaan HUM1-10 ‘Bronnen van Humanisme’. Waar HUM1-10 kijkt naar historische ontwikkelingen in de relatie tussen mens en natuur, kijkt HUM1-50 naar de toekomst van humanisme en de mens. Dit vak relateert aan HUM1-20 ‘Geestelijke Verzorging op Humanistische Grondslag’ door stil te staan bij technologische en sociaalmaatschappelijke ontwikkelingen die vragen oproepen voor humanistische (begeleidings)praktijken. HUM1-50 vindt plaats naast HUM1-60 ‘Ethiek en Beleid voor een Humane en Zorgzame Samenleving’. Beide vakken richten zich op de ethische analyse van sociale kwesties. Waar HUM1-60 zich echter concentreert op de analyse van hedendaagse beleidsvraagstukken, richt dit vak zich op actuele en verwachte ontwikkelingen op het gebied van technologie en wetenschap die van invloed zijn op ons denken over humanisme en wat het betekent om mens te zijn.

Format

Zelfstandige literatuurstudie, hoorcolleges, werkcolleges.

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Adrienne de RuiterCoördinator