Ethiek en beleid voor een humane en zorgzame samenleving

Code
HUM1-60
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024
Coördinator
Femmianne Bredewold

Het vak ‘Ethiek en beleid voor een humane en zorgzame samenleving’ verbindt ethische reflectie met de analyse van beleid en recente beleidsontwikkelingen in het publieke domein. De focus ligt op domeinen binnen de publieke sector waar geestelijk verzorgers werken. In 2023-2024 wordt dit vak voor het eerst samen met het Master Zorg-ethiek vak Zeb-30 aangeboden. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden om interdisciplinair samenwerken te oefenen en om vanuit verschillende normatieve perspectieven en achtergronden beleid te analyseren.

Dit vak kent drie rode lijnen, waarvan er twee gezamenlijk (dus zowel aan Org1 en Zeb-30 studenten) worden aangeboden. De eerste lijn verkent centrale ontwikkelingen in de verhouding tussen burgers, overheid en de markt sinds de jaren 1980 en de impact daarvan op domeinen van zorg en welzijn waar geestelijk verzorgers werkzaam zijn. De tweede lijn is het leren uitvoeren van een beleidsanalyse met een focus op macht en (impliciete) normativiteit aan de hand van de What is the Problem Represented to be?-methode van Carol Bacchi. De derde lijn, specifiek voor humanistiek studenten, omvat een ethische reflectie op beleid en beleidsontwikkelingen. Studenten leren dus met behulp van constructief kritische analysemethoden te reflecteren op betekenisvol samenleven in en door een zorgende samenleving en wat ze vanuit hun rol als geestelijk verzorger daarin kunnen bijdragen.

Na het volgen van het studieonderdeel M1-ORG1A kan de student:

1. De recente beleids- en organisatieontwikkelingen in de publieke sector kennen en begrijpen en dan met name die domeinen waar geestelijk verzorgers werkzaam zijn. (t.b.v. eindterm 1b)

2. Vooronderstellingen van beleid benoemen, en analyseren met behulp van de What is the Problem Represented to be?-methode. (t.b.v. eindtermen1b, 2a,)

3. Beleid in de publieke sector analyseren op constructief-kritische wijze, d.w.z. in relatie tot recente ontwikkelingen in de publieke sector en actuele humaniseringsvraagstukken en daarover rapporteren. (t.b.v. eindterm 2b, en 4a)

4. Een beargumenteerde visie op beleid ontwikkelen en formuleren en laten zien wat mogelijke beleidsmatige consequenties en handelingsperspectieven zijn. (2b en 4a)

Geen

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Bacchi, C.What’s the problem represented to be?Ja

Academische, beroepsgerichte en persooas vorming:

Academische vorming:

  • studenten doen kennis van de publieke sector op welke ingebed is in de politieke context.
  • studenten leren met een humanistieke en constructief kritische blik op beleid te reflecteren.

Beroepsgerichte vorming:

  • studenten leren basisbegrippen om ontwikkelingen in beleid en interventies in de publieke sector te begrijpen en onderzoeken en voorstellen voor verbetering te formuleren.
  • studenten oefenen met samenwerken in een interdisciplinair team.

Persoonsvorming:

  • Studenten leren zich te verhouden tot de waarden van anderen en de waarden zoals die naar voren komen in beleid en daar een eigen persoonlijke visie op te ontwikkelen

 

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

In relatie tot de andere vakken in het eerste jaar, legt dit vak de basis voor de organisatorische competentie die vereist is voor geestelijke verzorging en daarmee voor vakken in de daaropvolgende jaren. Waar in eerdere vakken meer focus ligt op de een-op-een begeleiding in geestelijke verzorging, leren studenten zich hier kritisch te verhouden tot het beleid van organisaties en sectoren.

Werkvormen

Hoorcolleges en werkcolleges

Relatie theorie-praktijk

In dit vak worden voortdurend verbanden gelegd tussen theorie, beleid en praktijk van de geestelijke verzorging

Relatie onderwijs-onderzoek

Het onderwijs in dit vak is nauw gelieerd aan het onderzoek naar ontwikkelingen in publieke sector zoals uitgevoerd binnen de UvH, met name (maar niet uitsluitend) de leerstoelgroep Burgerschap en Humanisering van de Publieke Sector en de leerstoelgroep Zorgethiek.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
NaamRol
Femmianne BredewoldCoördinator