Humanisme en educatie

Code
HUM1-80
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 4 2023-2024
Coördinator
Wouter Sanderse

In deze module leren studenten het humanisme kennen als een educatieve stroming, en leer je de educatieve dimensie van (humanistische) geestelijke verzorging herkennen. Je leert verschillende interpretaties van educatie vergelijken, toepassen en evalueren, en ontwikkelt op basis daarvan een eigen beredeneerde positie.

Het vak is opgedeeld in drie thema’s, namelijk:

  1. Filosofische fundamenten van humanistische educatie aan de hand van het boek van Nimrod Aloni.
  2. Hedendaagse discussies over vorming, waarin aan bod komt o.a. het verschil tussen vorming vs en training, bildung vs subjectificatie, en de vorming van jongeren vs die van volwassenen.  
  3. De vormende taak van geestelijk verzorgers in verschillende professionele praktijken, zoals de zorg, onderwijs, defensie en gevangenissen.

Elk thema bestaat uit drie interactieve colleges en eindigt met een werkgroep waarin we de teksten kritisch lezen en bespreken, theorieën toepassen op actuele kwesties (en daarmee tegelijk de theorieën toetsen op hun zeggingskracht en bruikbaarheid) en ruimte maken voor de ontwikkeling van een eigen professioneel perspectief op de educatieve rol van geestelijke verzorging.

Na afloop van deelname aan deze cursus volgens de eisen kun je… 

  1. Verschillende filosofische perspectieven op humanistische educatie begrijpen, vergelijken en evalueren (ten behoeve van eindterm 1a) 
  2. Kritisch reflecteren op de mogelijkheden, beperkingen en vooronderstellingen van hedendaagse vormingsbenaderingen (ten behoeve van eindtermen 1b, 2a) 
  3. Theoretische perspectieven toepassen op vraagstukken binnen de educatieve rol van geestelijk verzorgers (ten behoeve van eindterm 2a) 
  4. Uitleggen wat de educatieve beroepspraktijk van humanistici, en in het bijzonder van geestelijk verzorgers, behelst (ten behoeve van 2a, 4b)
  5. Je eigen professionele visie op educatie (i.h.b. binnen geestelijke verzorging) onderbouwen met behulp van filosofische perspectieven (ten behoeve van eindtermen 3a en 5) 

Geen

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Aloni. NEnhancing Humanity. The philosophical foundations of humanistic education.Ja

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Allereerst is dit een vak waarin studenten kennis over vorming opdoen. Tegelijk draagt het vak ook bij aan persoonsvorming.

Het vak levert een bijdrage aan de beroepsgerichte vorming van studenten. Veel beroepen hebben educatieve componenten, i.h.b. ook geestelijk verzorgers, maar ook het educatie beroepsveld zelf biedt veel mogelijkheden voor afgestudeerden, zowel in directe lesgeef- of trainingsactiviteiten als bij ondersteunende instellingen. Studenten leren hun eigen professionele visie op educatie (i.h.b. binnen geestelijke verzorging) onderbouwen. Academische vorming vindt plaats via de brede en diepgravende oriëntatie op gezaghebbende (internationale) teksten, waartoe studenten zich kritisch leren verhouden. Tenslotte zit in het humanistische perspectief op educatie duidelijk een levensbeschouwelijk vormingscomponent.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Dit vak bereidt voor op M2-EDU2 en biedt een goede theoretische basis voor M2-GVEDU. M1-EDU1 biedt een brede theoretische basis over vorming in relatie tot geestelijke verzorging, Ten opzichte van M1-EDU1 laat M2-GVEDU zien hoe vanuit educatieve doelen met name in groepsverband concreet gewerkt kan worden aan de ontwikkeling en vorming van personen.

Werkvormen

Interactieve hoorcolleges en werkgroepen, met close reading en bespreking van teksten, de toepassing van theorieën op actuele casus, en gesprekken met alumni die educatief werk verrichten.

Relatie theorie-praktijk

Er is een sterke relatie tussen theorie en praktijk in dit vak: studenten praten met alumni die als humanistici educatief werk verrichten, ze leren recente op het humanisme geïnspireerde theorieën toepassen op praktijken van geestelijke verzorging.

Relatie onderwijs-onderzoek

In dit vak wordt gebruik gemaakt van het onderzoek van de Leerstoelgroep Educatie naar benaderingen en interpretaties van vorming en bildung.

Mogelijkheid tot specialisatie

Deze cursus stelt studenten in staat zich breed te oriënteren op het educatieve aspecten van geestelijke verzorging. In het tweede jaar kunnen ze M2-GVEDU volgen om zich verder in educatieve aspecten van geestelijke verzorging te specialiseren.

TitelStudielast
Master Humanistiek180ECTS
NaamRol
Wouter SanderseCoördinator