Activiteiten in de UvH organisatie

Code
BZM-10
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024, Periode 1 2024-2025, Periode 2 2024-2025, Periode 3 2024-2025, Periode 4 2024-2025
Coördinator
Martien Schreurs

Omschrijving

Deze module bestaat uit A) een deel mentoraat en B)  een academisch schrijftraject.

 

A. Ieder jaar komen er nieuwe eerstejaars studenten bij en treden toe tot de studentenpopulatie van de UvH. Het mentoraat heeft als doel dit zo goed mogelijk te laten verlopen door het ondersteunen en begeleiden van de eerstejaars studenten en het signaleren van vragen en/of problemen in deze groep. Als mentor ben je onderdeel van je eigen mentorgroep, alsmede onderdeel van je groep mede-mentoren. Hierdoor bestaat het mentorschap uit twee onderdelen:

 

  1. het ondersteunen en begeleiden van je eigen mentorgroep (geestelijke begeleiding);
  2. het samenwerken met je mede-mentoren om bijeenkomsten te organiseren voor de eerstejaars groep binnen en buiten de UvH (organisatie).

 

Als mentor leer je de nieuwe bachelor studenten op een prettige en zinvolle wijze coachen en ondersteunen zodat zij hun studie zo voorspoedig en prettig mogelijk kunnen doorlopen. Dit gebeurt via de organisatie van mentorgroep-bijeenkomsten, individuele gesprekken en het wegwijs maken van studenten op de UvH. Vaste onderdelen zijn bijvoorbeeld: studenten helpen met de planning van hun studie en bij het aanleren van studievaardigheden. Daarnaast kunnen diverse onderwerpen op de agenda staan voor mentorgroep-bijeenkomsten, van het wonen op kamers tot het leren omgaan met ‘verwachtingen’ van jezelf en van anderen. Als mentor ga je zelf nieuwe werkvormen en thema’s ontwikkelen en/of bespreken. Onder organiseren valt het regelmatig bijeenkomen met je mede-mentoren als Learning Community en werken met de mentormap omtrent het organiseren van activiteiten om onder meer de groepscohesie te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn de verschillende mentoraat activiteiten in de introductieperiode en de docenten-studentenlunch.

B)

Vrijwel elke humanisticus beweegt zich in een organisatie. Sommige humanistici hebben in hun pakket ook expliciet beleidsmatige taken en bewegen zich beroepshalve op het meso-niveau. Een aantal zaken is in een organisatie niet of nauwelijks formeel geregeld, maar maken wel actief deel uit van de organisatiecultuur: discussiebijeenkomsten, symposia, lezingen, het studententijdschrift van de UvH en studiereizen. Daarnaast zijn er activiteiten die te maken hebben met voorbereidingen van conferenties en symposia, discussies over het curriculum en evaluaties van beleid. Hier zijn de vrije ruimtes waarin vaak de mooiste dingen gebeuren.

Activiteiten die studenten in deze vrije ruimtes kunnen doen zijn bijvoorbeeld redactie van Zindroom of het assisteren bij de organisatie van een symposium/conferentie met een (inter)nationale spreker. In geval van redactielidmaatschap van Zindroom zou dit het schrijven van een artikel of recensie kunnen zijn, waarop studenten voor hun verslag een reflectie schrijven. Aangezien symposia/conferenties weer regelmatig plaatsvinden op de UvH, is er voor studenten een grote keuze. Studenten kunnen bijvoorbeeld een reflectie op een lezing van een keynote-spreker schrijven voor de website van de UvH. Maar studenten kunnen natuurlijk ook zelf symposia voor studenten en docenten organiseren (en daarover een inhoudelijk verslag schrijven). Een filmavond met discussie past ook in deze module. Ook te ontwikkelen activiteiten voor het kenniscentrum komen hiervoor in aanmerking.

Deze module (onderdeel B) is in het leven geroepen om de intellectuele betrokkenheid van studenten bij onze organisatie te stimuleren. In deze module krijg je de mogelijkheid om je schrijftalenten verder te ontwikkelen en te ervaren hoe het is om een intellectuele bijdrage te leveren aan de organisatiecultuur. Het kan daarom een gemiste kans zijn als je deze ervaringen -bijvoorbeeld het organiseren van symposia, filmavonden, activiteiten binnen “Groene humanistiek” of “Pluralistiek” of je deelname aan de redactie van het studententijdschrift- niet in je studieprogramma of takenpakket zou vermelden. Deze module biedt je de gelegenheid om te reflecteren op je ervaringen die je ook buiten het schoolse programma in de organisatie hebt opgedaan. Aan dit deel van de module (B) kunnen alleen de studenten van het masterprogramma deelnemen. De bachelor/masterstudent heeft zelf de grootste invloed op de invulling van de module. Deze module (B) bestaat dan uit het uitvoeren van je taken voor je bijzondere activiteit en een reflexieve duiding van de ervaringen die je daarbij opdoet.

Leerdoel

Voor onderdeel A)

 

       A. Na deelname als mentor aan dit onderdeel volgens de eisen kun je:

 

  1. Op een deskundige manier leiding geven aan en organiseren van mentorgroep bijeenkomsten / (individuele) mentoraatgesprekken. Waarin o.a. wordt gereflecteerd over de studie en haar uitwerking op het leven buiten de studie. (Eindterm 1 en 2)
  2. Theorie over een zelf gekozen thema op het gebied van begeleiding/mentoraat relateren aan de praktijk van het begeleiden van mentorgroepen of afzonderlijke studenten (Eindterm 2 en 4)
  3. De student is in staat om de normatieve grondslagen van de humanistiek inzichtelijk maken voor verschillende doelgroepen, bijvoorbeeld door symposia of debatten over relevante humanistieke thema’s te organiseren. (Eindterm 1 en 3)
  4. Op een deskundige manier leiding geven aan en organiseren van bijeenkomsten voor een grote groep mensen binnen een organisatie. Je kan reflecteren op je eigen houding als organisator en je kent je sterke kanten en ontwikkelingspunten (Eindterm 2 en 3)
  5. Op een deskundige manier samenwerken met je mede-mentoren en coördinator. Hieronder valt het onderzoeken van een goede manier van overleg, communicatie en vergaderen. Je kan reflecteren op je eigen houding als collega en kent je sterke kanten en ontwikkelpunten. (Eindterm 4 en 5).

 

Extra doelstellingen voor een master student die dit studieonderdeel (B) volgt:

 

  1. De master student kan koppelingen maken tussen methodieken van begeleiding zoals aangeboden in de master en de begeleiding binnen het mentoraat. Daarnaast staat de ontwikkeling van een humanistieke grondhouding als mentor centraal. Zowel als begeleider van eigen groep als onderdeel van groep mede-mentoren. Welke competenties zou je nog verder willen ontwikkelen voor de jouw vorming tot normatieve professional? Welke rol speelt levensbeschouwing daarbij? (Eindterm 1, 2 en 5)
  2. De master student verzorgt een 1,5 tot 2 uur durende training aan zijn of haar mede-mentoren omtrent het ‘begeleiden van groepen’. Hierbij wordt ook een koppeling gelegd tussen de methodieken van begeleiding zoals is aangeboden in de master en de begeleiding binnen het mentoraat. (Eindterm 2 en 4

 

Entreevoorwaarden

Geen

Opmerkingen

Geen

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS

Docenten

NaamRol
Martien SchreursCoördinator
Martien SchreursDocent