Assisteren bij UvH-onderzoek

Code
BZM-90
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 2 2023-2024, Periode 3 2023-2024, Periode 4 2023-2024, Periode 1 2024-2025, Periode 2 2024-2025, Periode 3 2024-2025, Periode 4 2024-2025
Coördinator
Laurens ten Kate

Omschrijving

Onderzoek dat zich richt op vraagstukken van humanisering en zingeving is een belangrijke activiteit van de Universiteit voor Humanistiek. Dat onderzoek is zowel theoretisch als empirisch, en verdeelt zich binnen de multidiscipline humanistiek over filosofisch en ethisch, (cultuur)historisch, politiek-theoretisch en sociaalwetenschappelijk onderzoek. De resultaten vinden regelmatig hun toepassing in praktijksituaties. In dit studieonderdeel nemen studenten als onderzoeksassistent deel aan UvH-onderzoek. De onderzoeksprojecten betreffen soms externe projecten, maar vaker interne UvH-projecten. Bepalend is dat het om (praktijkgericht) wetenschappelijk onderzoek gaat in een goed afgebakend project dat onder leiding staat van een UvH-staflid, postdoc-onderzoeker of promovendus.

 

De bedoeling is dat studenten kennismaken met de dagelijkse praktijk van het wetenschappelijk onderzoek inclusief de projectmatige aspecten ervan.  Dit betekent dat kennis en ervaring worden opgedaan m.b.t. het gezamenlijk inhoudelijk ontwikkelen van onderzoek als met het organiseren van projecten en het onderhouden van externe contacten. Het is niet noodzakelijk dat een student een geheel onderzoek doorloopt, het kan ook een onderzoeksfase betreffen.

 

De UvH ziet graag dat studenten assisteren bij dat onderzoek. Niet alleen verdiepen studenten daardoor hun kennis, maar zorgen ze ook voor een betere wetenschappelijke onderbouwing van actuele humanistische vraagstukken. Daarnaast komen ze door de aard van de onderzoeksprojecten al vroeg in aanraking met de multidisciplinaire beroepspraktijk.

 

Deelname aan een lopend onderzoek is voor studenten een bijzondere en effectieve manier om hun kennis te integreren met de boeiende onderzoekspraktijk. Projectoverleg, het uitvoeren van onderzoek, het meeschrijven aan onderzoeksrapportage of aan wetenschappelijke publicaties, literatuuronderzoek, het behoort allemaal tot de mogelijkheden. Maar ook typische basisvaardigheden die horen bij de algemene vorming van een breed inzetbare academicus komen aan bod, zoals projectmanagement, groepswerk, schrijfvaardigheid, het kunnen omgaan met tijdsdruk, bibliotheekvaardigheden, een kritische houding, interview- en gespreksvaardigheid. Deze module is daarom ook interessant voor studenten die geen loopbaan als wetenschappelijk onderzoeker ambiëren.

 

Binnen het onderzoeksproject is een van de onderzoekers de dagelijks begeleider van de student.

 

Welkom in één van de UvH-onderzoeksprojecten en deze module!

Leerdoel

  • Vergroten van onderzoeksvaardigheden op academisch niveau
  • Vermeerderen van kennis van en inzicht in diverse academische onderzoeksmethoden en designs

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Baarda, B., Van Dijkum, C., & De Goede, MBasisboek statistiek met SPSS: Handleiding voor het verwerken en analyseren van en rapporteren over (onderzoeks) gegevensNee
Blair, J., Czaja, R. and Blair, E.Designing surveys: a guide to decisions and proceduresNee
Dodd, S.J. & Epstein, I.Practice-Based Research in Social Work: A Guide for Reluctant ResearchersNee
Friese, SATLAS.ti 7 User Guide and ReferenceNee
Boeije, H.Analyseren in kwalitatief onderzoekNee
Creswell, J. WA concise introduction to mixed methods researchNee
Hart, C.Doing a literature review: Releasing the social science research imaginationNee
Heilbron, J.Wetenschappelijk onderzoek: dilemma's en verleidingen (2e druk).Nee
Patton, M.Qualitative evaluation and research methods (3rd ed.)Nee
Schenk, S. & Verhaar, J.Projectmatig werkenNee
VSNUDe Nederlandse Gedragscode Wetenschaps- beoefening. Principes van goed wetenschappelijk onderwijs en onderzoekNee
Capita selecta van ca. 300 pagina’sJa

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Werkvormen

Relatie theorie-praktijk

Relatie onderwijs-onderzoek

Mogelijkheid tot specialisatie

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS

Docenten

NaamRol
Laurens ten KateCoördinator