Theorieën van zorgethisch onderzoek

Code
ZEB-40
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Keuzeonderdeel
Ja
Periode
Periode 1 2023-2024, Periode 1 2024-2025
Coördinatoren
Merel Visse, Gustaaf Bos

Omschrijving

Deze cursus geeft studenten een basale introductie in (a) zorgethisch empirisch kwalitatief onderzoek met name waar dat (b) betrekking heeft op alledaagse zorgpraktijken (c) die zorgethisch (conceptueel-empirisch) worden geïnterpreteerd. 

In zijn algemeenheid is het de bedoeling studenten te enthousiasmeren voor en te bekwamen in zorgethisch kwalitatief onderzoek. Deze cursus is geprogrammeerd in samenhang met de cursus Zorgethisch veldonderzoek (ZEB-61), die in aansluiting op deze theoretische cursus gegeven zal worden. De theoretische cursus is onderverdeeld in twee overkoepelende categorieën waartoe de zorgethiek toegang probeert te verkrijgen: geleefde ervaring en ordening van de samenleving. Om deze te onderzoeken wordt enerzijds gebruikt gemaakt van de fenomenologie (die verschillende (sub)stromingen kent) en anderzijds via case study. Per onderzoeksbenadering zal worden ingegaan op de achterliggende filosofie (theorie) en methodologie. Eveneens zal er in deze collegereeks geoefend worden met het schrijven aan een zorgethisch kwalitatief-empirisch onderzoeksvoorstel. 

Leerdoel

Na afronding van deze cursus kunnen studenten volgens de eisen:

  1. Uitleggen wat de specifieke kenmerken van zorgethisch kwalitatief-empirisch onderzoek zijn en welke verschillende kwalitatieve onderzoeksbenaderingen daarbij aansluiten (eindterm 2c).
  2. Onderscheiden en aangeven bij welke onderzoeksvraag elk van de verschillende theoretische vertrekpunten en kwalitatieve benaderingen passend is (eindtermen 1a, 2b).
  3. Toelichten hoe je een academisch, zorgethisch kwalitatief-empirisch onderzoek ontwerpt, uitvoert, rapporteert en op kwaliteit beoordeelt en welke kwaliteitsprocedures en ethische verantwoordelijkheden als onderzoeker daarbij in acht dienen te worden genomen (eindtermen 3b, 4a).
  4. De vereiste onderzoeksstappen uitleggen (theoretisch vooronderzoek, uitwerken van een design, verzamelen van de gegevens via dataverzamelingsmethoden, analyseren van de gegevens) en deze verbinden met zorgethische theorie. Voorts kun je hier conclusies uittrekken en rapporteren (eindterm 4a).
  5. Signaleren welke nieuwe ontwikkelingen zich in het veld van kwalitatief en evaluatieonderzoek voor doen en analyseren wat deze voor de zorgethiek kunnen betekenen (eindterm 5a).

Entreevoorwaarden

Gewenst: elementaire kennis van, en ervaring met, kwalitatief onderzoek.

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Creswell, John W.Qualitative Inquiry and Research Design: Choosing Among Five Approaches€ 70,829781506361178Ja
Johnson, Corey W. Parry, D.C.Fostering Social Justice through Qualitative Inquiry A Methodological Guide€ 49,109781611323757Ja
Robert. E. StakeThe Art of Case Study Research9780803957671Ja

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Beroepsgerichte en academische vorming.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Deze cursus is geprogrammeerd in samenhang met de cursus Zorgethisch veldonderzoek (ZEB-61), die in aansluiting op deze theoretische cursus gegeven wordt.

Werkvormen

Hoorcollege, werkcollege.

Relatie theorie-praktijk

Tijdens deze cursus wordt steeds de verbinding gelegd tussen zorgethische theorie (ZEB-10) en te onderzoeken zorgpraktijken.

Relatie onderwijs-onderzoek

Tijdens de cursus wordt rijkelijk gebruik gemaakt van aansprekende voorbeelden, afkomstig uit wetenschappelijke literatuur en de onderzoeksprakijk van de docenten van de leerstoelgroep Zorgethiek en beleid en gastdocenten.

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS
Master Zorgethiek en Beleid60 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkcollege

Docenten

NaamRol
Merel VisseCoördinator
Alistair NiemeijerDocent
Gustaaf BosDocent
Inge van NistelrooijDocent
Gustaaf BosCoördinator