Humanisme en educatie

Code
HUM1-80
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 4 2023-2024, Periode 4 2024-2025
Coördinator
Wouter Sanderse

Omschrijving

In deze module leren studenten het humanisme kennen als een educatieve stroming, en leren ze de educatieve dimensie van (humanistische) geestelijke verzorging herkennen. Ze leren verschillende interpretaties van educatie vergelijken, toepassen en evalueren, en ontwikkelen op basis daarvan een eigen onderbouwde visie. 

Het vak is opgedeeld in vier thema’s, namelijk:

  1. Verschillende filosofische benaderingen van humanistische educatie.
  2. Actuele discussies over vorming, waarin aan bod komt o.a. het verschil tussen vorming en training, bildung en subjectificatie, en de vorming van jongeren vs die van volwassenen.
  3. De educatieve kant van geestelijk verzorging in verschillende werkvelden, zoals de zorg, onderwijs, defensie en justitie.
  4. Voorbereiding op de educatieve praktijk, o.a. door het maken van een eigen les/training.  

Elk thema bestaat uit drie interactieve colleges en eindigt met een werkgroep. In de werkgroep bespreken we de teksten kritisch, passen we theorieën toe op actuele kwesties en is er ruimte voor de ontwikkeling van een eigen professioneel perspectief op de educatieve rol van geestelijke verzorging. 

Leerdoel

Na afloop van deelname aan deze cursus volgens de eisen kun je… 

  1. Verschillende filosofische perspectieven op humanistische educatie begrijpen, vergelijken en evalueren (ten behoeve van eindterm 1a).
  2. Kritisch reflecteren op de mogelijkheden, beperkingen en vooronderstellingen van hedendaagse vormingsbenaderingen (ten behoeve van eindtermen 1b, 2a).
  3. Theoretische perspectieven toepassen op vraagstukken binnen de educatieve rol van geestelijk verzorgers (ten behoeve van eindterm 2a).
  4. Uitleggen wat de educatieve beroepspraktijk van humanistici, en in het bijzonder van geestelijk verzorgers, behelst (ten behoeve van 2a, 4b).
  5. Je eigen professionele visie op educatie (i.h.b. binnen geestelijke verzorging) onderbouwen met behulp van filosofische perspectieven (ten behoeve van eindtermen 3a en 5).

Entreevoorwaarden

Geen

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Aloni, N.Enhancing Humanity. The philosophical foundations of humanistic educationJa

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Allereerst is dit een vak waarin studenten kennis over vorming opdoen. Tegelijk draagt het vak ook bij aan persoonsvorming.

Het vak levert een bijdrage aan de beroepsgerichte vorming van studenten. Veel beroepen hebben educatieve componenten, i.h.b. ook geestelijk verzorgers, maar ook het educatie beroepsveld zelf biedt veel mogelijkheden voor afgestudeerden, zowel in directe lesgeef- of trainingsactiviteiten als bij ondersteunende instellingen. Studenten leren hun eigen professionele visie op educatie (i.h.b. binnen geestelijke verzorging) onderbouwen. Academische vorming vindt plaats via de brede en diepgravende oriëntatie op gezaghebbende (internationale) teksten, waartoe studenten zich kritisch leren verhouden. Tenslotte zit in het humanistische perspectief op educatie duidelijk een levensbeschouwelijk vormingscomponent.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

M1-Hum80 biedt een brede theoretische basis over de educatieve component van geestelijke verzorging. De nadruk ligt op het ontwikkelen van een onderbouwde visie hierop, en werkt toe naar het maken van een eerste ontwerp van een scholing of training. In jaar 2 zal de educatieve kant van geestelijke verzorger concreter worden in de stage, en verder worden uitgewerkt in vakken die ingaan op rituelen, verhalen en moreel beraad. In jaar 3 kunnen enkele educatieve keuzevakken worden gekozen.  

Werkvormen

Interactieve hoorcolleges en werkgroepen, met bespreking van teksten, de toepassing van theorieën op actuele cases, en gastcolleges met alumni die educatief werk verrichten.

Relatie theorie-praktijk

Er is een sterke relatie tussen theorie en praktijk in dit vak: studenten praten met alumni die als humanistici educatief werk verrichten, ze leren recente op het humanisme geïnspireerde theorieën toepassen op praktijken van geestelijke verzorging.

Relatie onderwijs-onderzoek

In dit vak wordt gebruik gemaakt van het onderzoek van de Leerstoelgroep Educatie naar benaderingen en interpretaties van vorming, bildung en voorbeeldfunctie.

Mogelijkheid tot specialisatie

Deze cursus stelt studenten in staat zich breed te oriënteren op het educatieve aspecten van geestelijke verzorging. In het derde jaar kunnen ze vakken kiezen om zich verder in educatieve aspecten van geestelijke verzorging te specialiseren.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Humanistiek180 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Wouter SanderseCoördinator
Doret de RuyterDocent
Marco OttenDocent
Martien SchreursDocent
Femke KeerenDocent