Zorgethiek en beleid in zorg en welzijnsorganisaties

Code
ZEB-31
Soort
Cursus
Studielast
7,5 ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 3 2023-2024, Periode 3 2024-2025
Coördinator
Pieter Dronkers

Omschrijving

ZEB-31 verbindt zorgethische reflectie met de analyse van beleid en inzicht in recente beleidsontwikkelingen in het publieke domein. De focus ligt daarbij op de sectoren zorg en welzijn. Dit vak wordt onder de noemer HUM1-60 ook gevolgd door studenten van de Master Humanistiek. Hierdoor biedt dit vak de mogelijkheid om te oefenen met interdisciplinaire samenwerken en met het vanuit verschillende normatieve perspectieven en achtergronden analyseren van beleid. ZEB-31 en HUM1-60 omvatten elk drie leerlijnen, waarvan er twee gezamenlijk worden aangeboden. De eerste verkent centrale ontwikkelingen in de verhouding tussen burgers, overheid en de markt sinds de jaren 1980 en de impact daarvan op het domein van zorg en welzijn. De tweede leerlijn is het leren uitvoeren van een beleidsanalyse met een focus op macht en (impliciete) normativiteit aan de hand van de What is the Problem Represented to be?-methode van Carol Bacchi. De derde leerlijn, specifiek voor ZEB-31, omvat zorgethische reflectie op beleid en beleidsontwikkelingen. Op die manier wordt zorgethiek als politieke theorie verder verkend. 

Leerdoel

  1. Recente beleids- en organisatieontwikkelingen in de publieke sector benoemen en begrijpen, met name binnen de domeinen zorg en welzijn. (1b)
  2. Vooronderstellingen van (zorg)beleid reconstrueren, en analyseren met behulp van de What is the Problem Represented to Be?-methode en zorgethische inzichten. (1b, 2b, 4a)
  3. Beleid binnen de domeinen zorg en welzijn analyseren in relatie tot recente beleidsontwikkelingen en actuele zorgethische theorievorming en daarover rapporteren. (2b, 3a, 3b, 4a)
  4. Een beargumenteerde visie op (zorg)beleid ontwikkelen aan de hand van zorgethische literatuur en laten zien wat mogelijke beleidsmatige consequenties en handelingsperspectieven zijn. (2b, 3a, 3b, 4a) 

Entreevoorwaarden

Gewenst (niet verplicht): ZEB-10 en ZEB-51.

Het is niet mogelijk om mee te doen aan dit vak als master Humanistiek student, vanwege overlap met het vak HUM1-60: Ethiek en beleid voor een humane en zorgzame samenleving.

Literatuur

AuteurTitelPrijsISBNVerplichtExterne url
Verschillende artikelen zoals genoemd op ItsLearningNee

Opmerkingen

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Academische en beroepsvoorbereidende vorming: vermogen tot analyse van beleidsdocumenten vergroten, vanuit zorginhoudelijke denkkaders. Leren om een beargumenteerde visie op goede zorg op te bouwen en als normatieve professional een bijdrage te leveren aan beleidsontwikkeling. Oefenen met samenwerken in een interdisciplinair team.

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Inzet van het studieonderdeel is de kennis, het inzicht en één (analytische) vaardigheid te verwerven om met een zorgethische lens naar beleidskwesties op het gebied van zorg en samenleven te kunnen kijken.

Samenhang in geheel van het curriculum

De hoor- en werkcolleges vooronderstellen de kennis van en inzicht in zorgethiek, zoals aangeboden ZEB-10 en ZEB-51. Onderwerpen uit ZEB-31 kunnen worden hernomen in ZEB-70.

Werkvormen

Interactieve hoor- en werkcolleges, presentatie van analyses door kleine groepen.

Relatie theorie-praktijk

Beleidsnota’s uit het domein van zorg en welzijn zijn object van analyse; actuele beleidskwesties worden doordacht aan de hand van zorgethische critical insights

Relatie onderwijs-onderzoek

De gepresenteerde inzichten staan in verband met lopend (zorgethisch) onderzoek dat momenteel met en naar zorg- en welzijnsorganisaties wordt uitgevoerd. 

Mogelijkheid tot specialisatie

Binnen de groepsopdracht en de individuele opdracht kan men (groepsgewijs) eigen accenten leggen. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Onderdeel van

TitelStudielast
Master Zorgethiek en Beleid60 ECTS

Onderwijsvormen

  • Hoorcollege
  • Werkgroep

Docenten

NaamRol
Pieter DronkersDocent
Femmianne BredewoldDocent
Evelien TonkensDocent
Pieter DronkersCoördinator