Hoe begeleid je mensen bij verlies? Wat kun je doen om het welzijn van medewerkers in organisaties te bevorderen? Hoe train je zorgprofessionals om aandacht voor zingeving in hun werk te integreren? Hoe onderzoek je wat klimaatverandering doet met de manier waarop mensen hun leven ervaren?
De driejarige master Humanistiek daagt je uit om complexe maatschappelijke vraagstukken interdisciplinair te bestuderen vanuit filosofie, geschiedenis, antropologie, sociologie en psychologie. Zo leer je ethische en levensvragen te herkennen en te plaatsen in de context van de huidige samenleving.
De behoefte aan geestelijke verzorging groeit in de samenleving en het vakgebied ontwikkelt zich snel. Met deze opleiding heb je een stevige uitgangspositie op de arbeidsmarkt. Afgestudeerden komen in uiteenlopende werkvelden terecht.Na de master Humanistiek kun je aan de slag in de gezondheidszorg (ziekenhuizen, GGZ-instellingen, eerstelijnszorg, sociaal domein, ouderenzorg, jeugdzorg, revalidatie, gehandicaptenzorg), de krijgsmacht, justitie, politie, vluchtelingenwerk, overheid (zoals gemeenten, adviesorganisaties) en maatschappelijke of levensbeschouwelijke organisaties. Ook kun je promotieonderzoek doen aan de Graduate School van de Universiteit voor Humanistiek of aan een andere universiteit.
In de opleiding is veel aandacht voor zingeving, levensbeschouwelijke ontwikkeling, ethische en maatschappelijke vraagstukken. Je ontwikkelt veel verschillende vaardigheden waarmee je in de geestelijke verzorging of aanverwante gebieden aan de slag kunt gaan.
In de master Humanistiek leer je mensen, groepen en organisaties te begeleiden bij zingevingsvragen en ethische vragen. Je leert deze ook te plaatsen in een bredere maatschappelijke context. Dit is een belangrijke competentie die je nodig hebt als geestelijk verzorger als ook voor andere functies, zoals die van vertrouwenspersoon, loopbaan- of levensloopbegeleider of coach.
In de master leer je ook onderwijs te ontwerpen en uit te voeren. De focus op vorming en professionalisering is essentieel in het vak van geestelijk verzorger, maar ze bieden ook een goede basis voor je als je als trainer, onderwijsontwikkelaar of als docent in het hoger onderwijs aan de slag wilt.
Je verdiept je in ethische vraagstukken in maatschappelijke organisaties, overheidsinstellingen en het bedrijfsleven. Je krijgt inzicht in actuele vraagstukken rondom de maatschappelijke opdracht en verantwoordelijkheid van organisaties. Ook behandelt de studie vragen over ethiek en integriteit. Je leert beleid te analyseren, ontwikkelen en implementeren, en erover te adviseren. Zo leer je ethische en levensvragen te plaatsen in de complexe maatschappelijke context van nu. Niet alleen is deze competentie van belang voor het vak van geestelijk verzorger, maar ook als je als adviseur of beleidsmedewerker aan de slag wilt gaan.
Je leert wetenschappelijk onderzoek te doen. Na afronding van de master ben je een gekwalificeerd onderzoeker in zingevings- en humaniseringsvraagstukken. Als geestelijk verzorger heb je deze competentie nodig om het vak verder te helpen ontwikkelen en profileren en om onderzoek in de eigen organisatie kritisch te kunnen beoordelen en aanjagen.
De competenties uit Eindtermen MHUM zijn van toepassing: