Zorgethisch analyseren

Code
ZEB-51
Soort
Cursus
Studielast
7,5ECTS
Voertaal
Nederlands
Periode
Periode 2 2022-2023
Coördinator
Inge van Nistelrooij

In deze cursus wordt voortgebouwd op ZEB10, de introductiecursus, en wordt de feministische denkwijze van zorgethiek verder uitgediept. Het kerninzicht dat centraal staat is dat van diversiteit. Diversiteit wordt hier opgevat vanuit actueel onderzoek naar ongelijkheid, racisme en de voortgaande effecten van kolonialisme en patriarchaat. De aanleiding voor het centraal stellen van dit onderwerp is de discussie rondom diversiteit die door UvH-studenten (Pluralistiek) in gang is gezet en hun pleidooi voor een grotere diversifiëring van het curriculum. We zullen vertrekken vanuit de problematiek van onderzoek doen binnen een witte Westerse universiteit en idem feministische traditie. Hoe bevragen we de traditie waarin we zelf werken en waar we deel van uit maken? Hoe maken we onderzoek divers? Wat is “intersectioneel” zorgethisch onderzoek? Omdat onze eigen vakgroep hierin lerende is, nodigen we ook drie zorgethici van andere universiteiten uit om hun onderzoek te presenteren. In het college zullen we gezamenlijk verkennen op wat voor manier we deel uitmaken van de eenkennigheid van wit Westers feminisme en hoe we onszelf en ons onderzoek kunnen veranderen. 

De collegereeks is zo opgezet dat studenten en docenten hier samen actief over zullen discussiëren. Aan de hand van actueel onderzoek wordt geanalyseerd welke problemen er in elke fase van onderzoek spelen op het gebied van diversiteit, hoe deze wel/ niet opgelost zijn en waarin het onderzoek geresulteerd heeft. Hiermee krijgt de student een goed beeld van de gehele cyclus van zorgethisch onderzoek en alle stadia waarin diversiteit een vraagstuk is. Studenten worden zo betrokken in de opzet en analyse van onderzoek en ontwikkelen daarmee essentiële onderzoeksvaardigheden die zij kunnen gebruiken in andere vakken en hun Masterthesis, en/of in de praktijk waarin zij werkzaam zijn.

Na deelname kunnen studenten volgens de eisen:

  1. Een zorgethische, intersectionele probleem- en doelstelling ontwikkelen en die goed beargumenteerd en constructief betrekken op de maatschappij  (eindtermen 1, 2, 4).
  2. Dekoloniale, postkoloniale en intersectionele denkstromen beschrijven en analyseren en deze vergelijken en in verband brengen met de hoofdlijnen en hoofdbegrippen van de zorgethiek, en de actuele intersectionele stroming binnen de zorgethiek volgen (eindtermen 1, 2, 5)

3. De bestudeerde thematiek van diversiteit interpreteren in een zorgethisch referentiekader en een onderbouwde visie geven door de conclusies te becommentariëren en 

beargumenteren vanuit een internationale oriëntatie (eindterm 3, 4).

4. De sterkte van de eigen ingenomen positie beargumenteerd evalueren door argumenten te formuleren die de eigen positie kritiseren (eindterm 3, 4).

Gewenst: ZEB-10, ZEB-20, ZEB-30

Levensbeschouwelijke, arbeidsmarktgerichte en academische vorming

Beroepsgerichte en academische vorming

 

Korte toelichting samenhang andere onderdelen

Werkvormen

Hoor- en werkcolleges

Relatie theorie-praktijk

Zorgpraktijken komen expliciet aan de orde in de analyses.

Relatie onderwijs-onderzoek

In deze reeks wordt actueel onderzoek binnen deze thematiek door gastdocenten behandeld.

TitelStudielast
Vrije keuzeonderdelen0ECTS
  • Hoorcollege
  • Werkcollege
NaamRol
Inge van NistelrooijCoördinator
Rodante van der WaalDocent
Inge van NistelrooijDocent